Целината е двугодишен зеленчук, който принадлежи към семейство сенникоцветни, чиито членове са моркови, магданоз и копър. Освен стъблата на целината, нейните листа, корени и семена от целина също се използва като подправка и храна, както и като природно лекарствено средство.
Целината расте на височина от 12 до 16 инча и е съставена от листа, разположени по стъбла и подредени в конусна форма. Стъблата на целината имат хрупкава текстура и деликатен, но леко солен вкус. Целината може да се намери в различни нюанси на зеленото, в Европа се отглежда и сорт, който е бял на цвят.
Целината е била култивирана от дивата целина. Нейният произход води началото си от средиземноморските региони на Северна Африка и Южна Европа, а също така и от области на изток от Хималаите.
Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Древните гърци са използвали листата на целината за направата на лаврови венци за техните известни спортисти, докато древните римляни са ги използвали като подправка. Едва през Средновековието, употребата на целината се разширява извън медицината и във вид на подправка, но и като храна. В Европа тя става популярна към 18-ти век. Целината е въведена в САЩ в началото на 19-ти век.
Състав на целината
Целината е отличен източник на витамин C. Тя е много добър източник на диетични фибри, калий, фолат, молибден, манган и витамин B6. Целината също е добър източник на калций, витамин В1, витамин В2, магнезий, витамин А, фосфор и желязо. Целината съдържа около 35 милиграма натрий в стеблата, така че лицата, които са чувствителни към количествата сол, трябва да я приемат с внимание.
1 чаша целина /120 г/ съдържа 19-20 калории, 0.90 г протеини и 0.17 г мазнини.
Избор и съхранение на целина
При избора на целина, е необходимо да се избира тази, която изглежда свежа и се отчупва лесно. Тя трябва да е относително здрава и компактна, когато се наведат надолу стъблата. Листата трябва да са бледо до светлозелени на цвят и да нямат жълти или кафяви петна по тях. Целината понякога може е в състояние, наречено „черна сърцевина”, което се причинява от насекоми. За да се провери за повреда, е необходимо да се разделят стъблата на целината и да се разгледа за кафяви или черни петна. Целина, която е със семена по стъблата, е често по-горчива на вкус.
Целината се съхранява като се постави в запечатан контейнер или увие в найлонова торбичка или влажна кърпа и се постави в хладилник. При съхранение на белена и нарязана целина, е необходимо тя да е суха.
Кулинарна употреба на целината
Целината в кулинарията се употребява както като кореноплоден зеленчук /стъбла и корен/, така и като подправка /нейните листа/. Както всички зеленчуци, така и целината може да се вари, пържи и пече. За да избегнете промяната в цвета на стеблата на целината, трябва да ги подлагате на минимална термична обработка. Имайте предвид, че жилките на стеблата не омекват след готвене, поради което трябва да ги отстраните внимателно, започвайки от тесния край на стеблата.
Самостоятелно целината може да се консумира в различни салати, варена в бульони и супи. Любителите на здравословното хранене пият прясно изцеден сок от целина. Като подправка целината се използва сушена или прясна, намирайки приложение в маринатата на много вкусни зимни туршии.
Целината допълва идеално вкуса на ястията с меса и гозби с картофи. В САЩ много разпространена е топенето на стъбло от целина в дресинг от синьо сирене, комбинирано с пилешки крилца, други предястия или основни ястия.
Семената от целина са много богати на етерични масла, поради което имат доста пикантен дъх. Ако искате да постигнете по-интензивен вкус на своето ястие ги стрийте със сол и ги добавете.
Свежият корен от целина се допълва чудесно от ябълки и моркови. От пасиран корен може да си приготвите полезно и витаминозно пюре. Настърганият корен е идеално допълнение към зеленчуковите сокове.
Ползи от целината
Ползите за здравето на целината могат да се обобщят в следното:
- Целината е богата на витамин C. Витамин С помага за защита на имунната система и при симптоми на настинка. Витамин C също защитава организма от щетите, нанесени от свободните радикали. Той намалява и тежестта на възпалителните състояния, като например астма, остеоартроза и ревматоиден артрит;
- Целината има потенциални ползи за намаляване на високо кръвно налягане;
- Целината спомага за понижаване нивата на холестерол в кръвта;
- Целината има действие на диуретик. Целината, която е богата на калий и натрий, минералите, които са най-важни за регулиране на баланса на течностите, стимулира производството на урина, като по този начин помага на тялото да се отърве от повече течности;
- Насърчаване на оптималното здраве. Целината съдържа съединения, наречени кумарини, които способстват за предотвратяване на вредите, които свободните радикали нанасят на клетките, като по този начин намаляват възможностите за мутации на клетките и появяване на ракови образувания;
- Целината има отлични противовъзпалителни свойства, тъй като е богата на антиоксиданти в състава си. Прекрасно профилактично средство е срещу проблеми със сърцето и Алцхаймер;
- Съдържа така важните фибри в състава си, които подпомагат храносмилането. Ефективно средство е при запек и при забавен метаболизъм;
- Съдържа в състава си витамин К, който влияе положително на сърдечния мускул;
- Целината е богата на фосфор, поради което е много полезна за здравето на костите и ставите;
- Влияе положително на черния дроб и на храносмилателната система;
- Оказва благоприятен ефект на нервната система, а също така има успокояващо действие;
- Като цяло полезните свойства на целината се дължат на нейния уникален състав. Така например кореновият зеленчук е истинска полезна бомба, тъй като е богат на множество витамини и минерали, които оказват положително влияние на ноктите, кожата и косата;
- Помага за нормализирането на хормоналните нива в организма и влияе положително при депресивните състояние по време на предменструалния синдром;
- Листата на целината имат отлично противораково действие. Именно затова те са особено полезни за пушачите, тъй като унищожават канцерогените на тютюневия дим;
- Листата на целината са богати на каротин и витамин Е, които са много полезни за зрението, кожата, косата и ноктите;
- Сокът от целина се използва и като витаминна добавка;
- Листата на кореновия зеленчук са полезни и при простатит, а също така се използват при проблеми с потентността. Причината за това е хормонът андростерон, който има положително влияние на мъжката сила;
- Целината е диетичен продукт и на 100 грама се съдържат само 16 kcal. Именно затова смело можете да я добавите към менюто си, ако сте решили да свалите излишните килограми;
- Увеличава защитните сили на организма, поради отличния си хранителен и витаминен състав. В допълнение към това целината може дори да добави нотка на страст към отношенията ви, тъй като подобрява потентността на мъжа;
Лечебни свойства на целината
1. Влияе положително на имунната система;
2. Прекрасно профилактично средство при редица заболявания с инфекциозна етиология;
3. Оказва положителен ефект на сърдечния мускул и кръвоносните съдове;
4. Има успокояващо действие на нервната система;
5. Отлично профилактично действие срещу атеросклероза;
6. Препоръчва се при подагра;
7. Оказва положително влияние при проблеми с бъбреците или пикочно-половата система, а също така при при хипертония (повишено кръвно налягане);
8. Помага за по-лесното усвояване на протеините, особено в комбинация с месните ястия;
9. Понижава болковия синдром при гастрит, язва на стомаха и помага на черния дроб;
10. Има положителен ефект на върху цялостната храносмилателна система;
Трудно бихте намерили алтернатива на целината, поради нейния богат състав - витамини от група В, А, РР, С, К, желязо, калций, магнезий, фосфор, фолиева киселина, натрий, манган. Освен всичко това зеленчукът е нискокалоричен, а също така е богат на етерични масла, които са особено важни за организма’
Противопоказания за употреба целината
Коренът от целина съдържа веществото апиол, което увеличава силата на менструацията, поради което не бива да се консумира по време на обилен цикъл.. По същата причина растението не се препоръчва да се използва през третия триместър на бременността, за да не провокира преждевременно раждане.
Интересен факт е това, че целината е един от продуктите, които имат отрицателно съдържание на калории. Това означава, че по време на храносмилането тялото изразходва повече енергия, отколкото получава. Именно затова целината е прекрасно средство и помощник в борбата с излишните килограми.
Целината не бива да се използва и при:
1. Повишено кръвно налягане;
2. При разширени вени и тромбофлебит;
3. При възрастни пациенти, които често имат обостряне на редица патологии;
4. При проблеми с бъбреците и стомашно-чревния тракт;
5. При ентероколит и колит;
6. При жлъчнокаменна болест, холецистит, панкреатит.
Пуринът в целината влияе негативно и върху отлагането на пикочната киселина в организма. Именно затова хората, които имат артрит, не се препоръчва да добавят целината в менюто си.
Може ли да се ядат листата на целината?
Да, спокойно можете да ги употребявате както сурови, така и сушени. Добавяйки ги към ястията, те ще добавят специфичен вкус към блюдото. Листата на целината визуално приличат на тези на магданоза, но са доста по-ароматни и пикантни.
Отслабване с целина
Целината е растение, с което могат да бъдат приготвяни много диетични ястия и коктейли по време на диета за отслабване. Известна е със своите диуретични и слабителни свойства, а ниското съдържание на калории - едва 33 в 100 г я прави идеалния диетичен продукт. Специалистите препоръчва разтоварващите или диетични дни с целина да не бъдат повече от 3.
Когато зеленчукът е допълнителна съставка на диетичния режим, ограничения във времето на спазване на диетата няма. Смесвайте смутита с целина, доматен сок и ябълки и освен стройна фигура, ще осигурите на тялото си истинска витаминозна бомба.
Коментари