Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Листа на целина - как да ги ползваме и за какво са полезни

Листа на целина - как да ги ползваме и за какво са полезни

Листа на целина - как да ги ползваме и за какво са полезни

Целината е зеленчук с богат и разнообразен състав, благодарение на който зеленчукът има общо укрепващо действие върху целия организъм.

Приложение на листата от целина в кулинарията

Листата на този ценен зеленчук се ядат като отделен продукт. Може да се приготвя по най-различни начини и се добавя в много рецепти. Ако листата се изсушат за зимата, може да се прибавят в блендера и да се направи сок или смути. Може да се прибавят като подправка в печените пайове, в консервите със зеленчуци. Най-често обаче се прави салата с листа на целина.

Ползи за здравето от листата от целина

Тонизаращ ефект на листата от целина

Листата на целината имат тонизиращо действие и положителен ефект особено върху мъжкото тяло. При аденоми се правят рецепти с мед и плодове, смесени със сока от листата на целината.

Селъри при отслабване

Отслабване с целина

При диети за отслабване листата от целина, съчетани с други плодове и зеленчуци, са много популярни. Тъй като съдържат много малко калории, но пък много полезни вещества, напитките с листа на целина дават много енергия за деня, прочистват токсините, благодарение на фибрите в растението.

За прочистване на организма

Листата на целината съдържат много натрий. Тъй като извеждат токсините обаче, не са вредни за хората с хипертония. То е полезно за страдащи от високо кръвно, тъй като елиминира холестеролните плаки от кръвоносните съдове.

Продуктът пречиства кръвта и я обогатява с кислород, увеличавайки енергичността. Полезни са за хора с нисък хемоглобин.

Тези полезни приложения са възможни благодарение на богатия състав на листата на растението.

Състав и хранителни свойства на листата от целина

Листата на целината съдържат широк спектър от витамини, което ги прави една от най-добрите храни, наред с ядки и бобови растения. Те съдържат : калий, калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, пурин.

В тях има също етерични масла, оксалова и хлорогенова киселина, витамини В, С, Е, А, бета каротини.

Начини за консумация на листа от целина

Листа на целина

Зеленчукът е ефективен суров. Термичната обработка намалява полезните съставки.

- Полезно е да се ядат листата на целината сутрин заради етеричните масла, стимулиращи нервната система, за ободряване, вместо кафе;

- При запек е подходящо да се пие сок от листа на целина, разреден с вода в съотношение 1:10. Стягащия му ефект е добър за кърмачки и бебета с лошо движение на чревния пасаж;

- Сокът от листа на целина преди хранене стимулира апетита. Има благоприятен ефект при бъбречни проблеми;

- Смлени листа, смесени с мед, се приемат при заболявания на простатата. Приемът е по 2 супени лъжици 3 пъти на ден, съставени от равни количества мед и листа от целина. Лекът се съхранява в хладилник.

Вижте още: Детокс със селъри смутита;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest