Фруктолигозахаридите са въглехидрати, които не могат напълно да се разградят в организма. Също така те са разтворими фибри, които имат много важна роля за доброто здравословно състояние на нашата храносмилателна система.
Тези въглехидрати биват използвани за подслаждане вместо захар, защото в тях се съдържат много по-малко калории, в сравнение със захарта. За разлика от захарта, фруктолигозахаридите не водят до повишаване на
кръвната захар.
Затова те са предпочитани за подслаждане, вместо захар, защото не водят до диабет и наднормено тегло. Въпреки факта, че те имат доста ползи за здравето ни, тяхната консумация може да предизвика и някои неприятни последици. Тези въглехидрати могат да бъдат намерени в растения като:
- земна ябълка;
- синьо агаве;
- йерусалимски артишок;
- аспержи;
- банани;
- чесън;
- лук;
- праз лук;
Освен всички изброени, фруктолигозахаридите могат да се намерят и в много други растения. Те могат значително да подобрят вкусът на нашата храна, както и нейния срок на годност и плътност, а също така оказват доста добро влияние на нашата имунна система. Тези вещества имат силата да поддържат добрия баланс на ценни бактерии в стомашно-чревния тракт;
1. Ползи за здравето от фруктоолигозахариди
Вече казахме, че тези въглехидрати биват използвани за подсладители на храни и напитки. Но освен това те притежават и редица ползи за здравето ни.
- Фруктолигозахаридите са смятани за пребиотици - това обаче значи, че те в никакъв случай не трябва да бъдат бъркани с пробиотиците. Когато бъдат консумирани, пребиотиците отиват директно към дебелото черво. Тяхната функция, когато попаднат там, е да помагат за образуването на стомашно-чревната микробиота или казано на по-прост език полезни бактерии. Тези бактерии помагат за по-лесното абсорбиране на хранителните вещества и са от важно значение за правилното храносмилане. Фруктолигозахаридите биват използвани много често за храните, които се правят за бебета, защото така помагат за храненето на "добрите" бактерии, така нужни на червата;
- Фруктолигозахаридите са добър източник на разтворими фибри - този вид фибри подпомагат усвояването на водата, намираща се в червата. Има научни доказателства за това, че когато се увеличи приема на разтворими фибри чрез храната, това води до намаляване и премахване на проблемите с храносмилателната система;
- Пазят тялото от приема на така наречените нездравословни бактерии - съществуват научни доказателства, според които фруктолигозахаридите имат способността да потискат токсичната бактерия clostridum perfringens, която се свързва с хранително натравяне;
- Понижават холестерола - отново след научни проучвания е доказано, че фруктолигозахаридите имат способността да понижават нивата на лош холестерол при плъхове и кучета. Тези факти карат научните изследователи да мислят, че фруктолигозахаридите могат да действат по същият начин и при хората;
- Понижават кръвната захар - тези вещества са изключително богатство за хора, страдащи от диабет, защото те имат способността да понижават нивата на кръвната захар в кръвта. Тяхната консумация помага и за производството на инсулин в панкреаса;
- Фруктолигозахаридите не "хранят" ракови клетки - те не са канцерогенни и възможността да нарушат или да увредят напълно нормалният растеж на клетките е минимална. Това значи, че тези вещества не могат да подхранват и да предизвикват растежа на ракови клетки;
2. Видове фруктолигозахариди
Вече споменахме по-горе, че тези вещества се съдържат в много растения. Те могат да се разграждат по много начини, което значи, че от тях се правят различни продукти, които имат различни ползи и употреба.
Фруктолигозахаридите могат да бъдат намерени в няколко варианта:
- Сироп - някои фруктолигозахариди могат да се разграждат и да се превърнат в сироп. Като пример можем да дадем сиропът от синьо агаве и корен от якон. Те имат способността да се разграждат във вода и да се консумират като хранителна добавка или под формата на подсладител;
- Прах - прахът от корен на цикория е един от най-разпространените, в които се съдържат фруктолигозахариди. Този прах може да се използва вместо кафе. Просто трябва да се сложи 1 с.л. прах в топла вода и се получава напитка с вкус, много наподобяващ този на кафето;
- Екстракти - доста разновидности на фруктолигозахаридите се влагат в екстракти, които имат различна сила и концентрация. Тези екстракти могат да се извлекат от артишок или цикория.
Коментари