Боровинките могат да се консумират прясно набрани или да се включват в различни рецепти. Те са лакомство, характерно предимно за летния сезон. Могат да се закупят и замразени от магазините. Имат сладък вкус и са сочни и питателни.
Доказано е, че тези вкусни плодчета предпазват от сърдечни заболявания и рак, а също така могат да помогнат за поддържане на здравината на костите, психичното здраве и поддържане на здравословно кръвно налягане.
Боровинките съдържат антоцианин, който дава синия им цвят, също и много от ползите им за здравето. Една чаша боровинки осигурява 24 % от препоръчителната дневна доза витамин С на човек.
Боровинките могат да се ползват като гарнитура към вафли, палачинки, кисело мляко, овесени ядки или зърнени храни. От тях се получават вкусни смутита. Хората, които приемат варфарин /разредител на кръвта/, трябва да говорят с лекаря си, преди да увеличат приема на боровинки, тъй като високото съдържание на витамин К в тях може да повлияе на съсирването на кръвта.
Консумацията на боровинките спомага за:
Поддържане на здрави кости. Боровинките съдържат минералите желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К. Всеки от тях е компонент, важен за здравето на костите. Адекватният прием на тези минерали и витамини допринася за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите. Желязото и цинкът изпълняват решаваща роля в поддържането на здравината, еластичността на костите и ставите.
Здрава кожа. Колагенът спомага за доброто състояние на кожата. Съдържанието на витамин С, също може да подобри способността на колагена да изглажда бръчките и да подобрява цялостната текстура на кожата.
Помагат при диабет. Проучванията установяват, че хората с диабет тип 1, които прилагат диети с високо съдържание на фибри, имат ниски нива на кръвната захар. Хората с диабет тип 2, които консумират боровинки също може да имат подобрени нива на кръвна захар и инсулина. Една чаша боровинки съдържа 3. 6 грама (g) фибри.
Боровинките могат да засилят паметта на човека и двигателната координация. Те помагат за предотвратяване на запек и поддържат здрав храносмилателен тракт поради съдържанието на фибри.
Една чаша пресни боровинки съдържа:
- 84 калории;
- 0 g холестерол;
- 1. 1 g протеин;
- 0. 49 g мазнини;
- 21. 45 g въглехидрати;
- 3. 6 g диетични фибри;
- 14. 74 g общи захари.
Същата тази порция от една чаша осигурява:
- 24 % от дневния прием на витамин С;
- 5 % от дневния прием на витамин В6;
- 36 % от дневния прием на витамин К.
Боровинките също така осигуряват:
- 9 милиграма (mg) калций;
- 0. 41 mg желязо;
- 114 mg калий;
- 9 mg магнезий;
- 18 mg фосфор;
- 1 mg натрий;
- 0. 24 mg цинк;
- 9 mg фолиева киселина.
Разгледайте и нашите рецепти за:
- или други десерти с боровинки;
Коментари