Всички познаваме боровинките - тези малки и кръгли горски плодове с червен или черно-виолетов цвят и сладко-кисел вкус.
Консумираме ги пресни, сушени, консервирани на сладка от боровинки и сиропи, в полезни смутита и като добавка към кремове, сладкиши, дори салати и сосове за месо.
Широкото им приложение в кулинарията обаче далеч не е най-вълнуващото и изненадващо тяхно качество. Боровинките са едно съкровище и откъм гледна точка на съдържанието им и сравнително скоро получената титла за най-здравословен плод на планетата. Поради разнообразието от витамини, минерали и полезни вещества те се причисляват към така наречените суперхрани.
Няма как да не споменем и първенството на боровинките в това, че са най-богатият на антиоксиданти плод.
В 100 г боровинки се съдържат от 55 до 80 калории, 0.74 г. протеини, 14.49 г. въглехидрати, а мазнините са минимално количество - само 0.33 г. Това ги прави подходящи и предпочитани за почти всички видове диети.
Ето и по-подробен разбор на съдържанието на боровинките:
Фибри -2.40 г
Нишесте-0.03 г.
Захари-9.96 г.
Глюкоза-4.88 г.
Захароза-0.11 г.
Фруктоза-4.97 г.
От витамините най-голямо съдържание в боровинките бележи витамин С, който е цели 9.70 г. Освен него боровинките съдържат витамини от групата В, витамин А, Е, Бетаин и К1.
От аминокиселините в боровинките има Аланин (0.03 г), Аргинин (0.04 г), Аспаргинова киселина (0.06 г), Валин (0.03 г), Глицин (0.03 г), Глутамин (0.09 г), Изолевцин (0.02 г), Левцин (0.04 г.), Лизин (0.01 г), Пролин (0.03 г.), Серин (0.02 г.), Треонин (0.02 г), Фениланин (0.03 г), Цистин (0.01 г) и други.
Минералите, които се съдържат в боровинките, са Калий (77 мг), Желязо (0.28 мг), Калций (6 мг), Селен (0.10 мг) Фосфор (12 мг) и Цинин (0.16 мг) .
Съдържанието на вода в боровинките е 84.21 г/100 г
С богатството на хранителните вещества, които изобилстват в този горски плод, се подсилва имунната система, защитават сърцето и кръвоносните съдове, действат благоприятно за подобряване на мозъчната дейност, пикочната система (при уринарни инфекции) и борбата на организма със свободните радикали.
Поради оптималното съдържание на антиоксиданти, флавоноиди, антоцианини, феноли, хлорогенна киселина, лутеин, каемифенол, танини, сред които ресвератрол, боровинките имат и антиканцерогенен ефект, подобряват зрението и действат противовъзпалително.
Само със 100 г от ценния плод организма ни си набавя 17% от пропоръчителната дневна доза витамини.
Включвайте по-често боровинките в своето меню, за да се радвате на здраве, тонус и добре поддържана фигура. Консумирайте ги предимно пресни, за да се възползвате на 100% от всичките многобройни ползи на боровинките на организма, благодарение на ценния им състав и качества.
А ако искате да си хапнете и нещо вкусничко, хвърлете поглед на нашите сладкиши с боровинки, пайове с боровинки или пък чийзкейк с боровинки.
Коментари