Историята на аспержите датира още от времето на Древен Египет, но след като Римската империя пада, те губят своята популярност и на практика изчезват от Европа. Около 11 век отново излизат на европейската сцена и оттогава до днес присъстват редовно в менюто ни. Или поне би трябвало да присъстват.
Неслучайно аспержите са считани за природно чудо и спадат към най-полезните за човешкото здраве зеленчуци. В 100 г сурови аспержи се съдържат 20 калории, само 0.12 мазнини, 2.20 протеини и 3.88 въглехидрати. Тяхната консумация е подходяща за един наистина здравословен режим на хранене и се вписват чудесно във всички нисковъглехидратни диети, както и добилата огромна популярност кето диета.
Нека да разгледаме подробно какво съдържат аспержите и защо се причисляват към супер храните. Ако консумирате около 100 г аспержи вашият организъм ще се сдобие с 15% от препоръчителната дневна доза витамин А, с витамини от В групата, витамин С, витамин Е и витамин К.
Към този витаминозен коктейл добавете желязо (укрепва имунитета и ни предпазва от анемия), цинк (способства зарастването на рани), фосфор и калций (способстват за изграждането на костната тъкан) и магнезий (укрепва нервната система и сърцето). Да не забравяме и факта, че в аспержите се съдържа и триптофан, който способства произвеждането на серотонин, хормонът на щастието. Всичко това напълно доказва, че аспержите са истинско чудо на природата!
Аспержите са мощен антиоксидант, защото в тях се сдържат антиоксиданти като зеаксантин, лутеин, криптоксантини и каротини. Благодарение на тях свободните радикали се отделят от организма ни и го предпазват от вирусни инфекции, рак и други сериозни заболявания. Това важи в пълна сила ако ги консумирате пресни, а не ги подлагате на термична обработка.
Поради високото съдържание на диетични фибри в аспержите, те са подходящи не само за всяка диета, но и са основен продукт за здравословен начин на хранене, който трябва редовно да присъства в менюто ви.
Чрез честата им консумация вие ще намалите нивото на лошия холестерол, ще регулирате нивата на кръвната захар и ще се предпазите от запек. Само в 100 г пресни аспержи се съдържат над 2 г баластни вещества (веществата, които способстват организма ни да се изчисти от токсините).
Аспержите биват бели, зелени и лилави, като цветът им зависи от светлината, на която са изложени. Най-популярни са белите аспержи и зелените аспержи, защото лилавите се отглеждат единствено в Нова Зеландия и Австралия.
Кои са най-полезните аспержи? Всички видове имат сравнително сходен състав, така че не се колебайте и започнете редовно да включвате в менюто си този здравословен зеленчук, като приготвяте супи от аспержи, зеленчукови пюрета или пък салати с аспержи.
Коментари