Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа канелата?

Какво съдържа канелата?

Какво съдържа канелата?

Канеленото дърво има за своя родина Шри Ланка, но заради ползата от него се отглежда на много места по света. Подправката канела, която се получава от него е позната във всички кухни, носи същото име и е символ на топлина, уют и празнична атмосфера заради невероятния си аромат.

Описание на канела

Добивът на уханната подправка изисква много време. Тя се бере, суши и стрива, за да дойде до нас във вида, който познаваме. Съществуват и много видове със сходен състав и леки разлики в цвета, има червенокафява, както и сиво кафеникава.

Всички видове канела без цейлонската съдържат кумарин, който е токсичен за човешкото тяло. Отделните видове не са с едни и същи качества, цейлонската надминава останалите, а най-добрите сортове са тънки като хартия.

Ползите от канелата се дължат на нейния състав, а той предопределя и широката употреба на продукта.

Хранителен състав на канела

Състав на канелата

Канелата има чудесен богат състав, който я прави полезна подправка. Тя съдържа ефирни масла, на които се дължи нейният приятен аромат и сладникав вкус.

Продуктът е богат също на дъбилни вещества, захари и минерали, сред които се отличава калцият.

В състава на канилата правят впечатление полифенолите и антиоксидантите, както и някои уникални за нея химикали като цинемалдехид и канелена киселина с много ползи за здравето. На цималдехида се приписват антибактериални свойства и забавяне на развитието на ракови клетки.

Най-осезаеми ползи има от високото съдържание на фибри в продукта, в 100 грама канела се съдържат 53 грама фибри.

В състава на подправката се намират също витамини А и В3, С, К1, Е, желязо, калий, калций, магнезий, селен, цинк, фосфор и манган.

В 100 грама от подправката има 247 калории; 1, 2 грама мазнини; 81 грама въглехидрати и 4 грама протеини.

Приложение на канела

Благодарение насъстава си канелата намира приложение в народната медицина за подобряване на храносмилането и като общоукрепващо средство. Тя има тонизиращо действие върху храносмилателния тракт и възбужда апетита. Успокоява коремни болки и подобрява вкуса на редица лекарства. Канелата регулира нивата на кръвна захар при диабет тип 2 и подобрява инсулиновия отговор в мастните и мускулните тъкани, подобрява синтеза на гликогена.

В кулинарията канелата е подправка за сладкиши, компоти, сладка и други храни, а комбинациите с карамфил, индийско орехче и анасон е особено сполучливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest