Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа канелата?

Какво съдържа канелата?

Какво съдържа канелата?
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.

Канеленото дърво има за своя родина Шри Ланка, но заради ползата от него се отглежда на много места по света. Подправката канела, която се получава от него е позната във всички кухни, носи същото име и е символ на топлина, уют и празнична атмосфера заради невероятния си аромат.

Описание на канела

Добивът на уханната подправка изисква много време. Тя се бере, суши и стрива, за да дойде до нас във вида, който познаваме. Съществуват и много видове със сходен състав и леки разлики в цвета, има червенокафява, както и сиво кафеникава.

Всички видове канела без цейлонската съдържат кумарин, който е токсичен за човешкото тяло. Отделните видове не са с едни и същи качества, цейлонската надминава останалите, а най-добрите сортове са тънки като хартия.

Ползите от канелата се дължат на нейния състав, а той предопределя и широката употреба на продукта.

Хранителен състав на канела

Състав на канелата

Канелата има чудесен богат състав, който я прави полезна подправка. Тя съдържа ефирни масла, на които се дължи нейният приятен аромат и сладникав вкус.

Продуктът е богат също на дъбилни вещества, захари и минерали, сред които се отличава калцият.

В състава на канилата правят впечатление полифенолите и антиоксидантите, както и някои уникални за нея химикали като цинемалдехид и канелена киселина с много ползи за здравето. На цималдехида се приписват антибактериални свойства и забавяне на развитието на ракови клетки.

Най-осезаеми ползи има от високото съдържание на фибри в продукта, в 100 грама канела се съдържат 53 грама фибри.

В състава на подправката се намират също витамини А и В3, С, К1, Е, желязо, калий, калций, магнезий, селен, цинк, фосфор и манган.

В 100 грама от подправката има 247 калории; 1, 2 грама мазнини; 81 грама въглехидрати и 4 грама протеини.

Приложение на канела

Благодарение насъстава си канелата намира приложение в народната медицина за подобряване на храносмилането и като общоукрепващо средство. Тя има тонизиращо действие върху храносмилателния тракт и възбужда апетита. Успокоява коремни болки и подобрява вкуса на редица лекарства. Канелата регулира нивата на кръвна захар при диабет тип 2 и подобрява инсулиновия отговор в мастните и мускулните тъкани, подобрява синтеза на гликогена.

В кулинарията канелата е подправка за сладкиши, компоти, сладка и други храни, а комбинациите с карамфил, индийско орехче и анасон е особено сполучливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен