Червеното цвекло заема достойно място в народната медицина в кулинарията и в козметиката на много страни по света. И това е оправдано, тъй като зеленчукът има почти всички необходими елементи за човешкото тяло и в същото време е евтин и достъпен.
Калоричното съдържание на червеното цвекло е малко, само 49 kcal на 100 г, ако е варено, а в суров вид - дори по-малко, само 40 kcal на 100 г. Червеното цвекло съдържа приблизително сурови протеини 1.5%, мазнини - 0.1%, въглехидрати - 8.8%, фибри - 0.7%, вода - около 87%.
Тези стойности варират при различните сортове, но със съвсем малки отклонения. Това предполага, че зеленчукът има полезни свойства - както суров, така и варен, особено за хора на диета. За тях диетата с червено цвекло може да свърши добра работа, но едва след внимателна консултация с лекар.
Нека видим какво съдържа червеното цвекло и как помага?
Съставът на този червен зеленчук включва цял набор от полезни вещества, витамини и минерали:
- витамини А, В, РР и С, фолиева киселина;
- монозахариди, аминокиселини, органични киселини, захари, диетични фибри, беатин, бета-каротин;
- голяма гама микро и макроелементи.
Лечебните свойства на червеното цвекло и неговите ползи за организма се дължат на уникалния му състав:
- Цвеклото съдържа витамини от група В, които са незаменими за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система;
- Съдържа микроелементи като желязо, йод, цинк, калий, магнезий, манган, флуор, фосфор, мед. Следователно цвеклото е полезно при заболявания, свързани с метаболитни нарушения, с проблеми на сърдечно-съдовата и хормоналната система. Редовната консумация на цвекло помага да се компенсира липсата на желязо в организма и предотвратява развитието на анемия;
- Фолиевата киселина, съдържаща се в цвеклото, има благоприятен ефект върху нервната система и е особено полезна за бременни жени, т.к. допринася за пълноценното вътрематочно развитие на плода;
- Червеното цвекло съдържа бетаин, който участва в метаболитните процеси, предпазва от чернодробна интоксикация и е отлично профилактично средство срещу затлъстяване и хипертония;
- Цвеклото има слаб слабителен ефект поради съдържащите се фибри и редовната му консумация в храната е добра превенция за хора, склонни към запек;
- Съдържа 1.2 % пектин и витамин С (5-15 мг), което му позволява да извлича отровите от тялото и го прави добър антиоксидант.
Като заключение можем да кажем, че червеното цвекло съдържа уникална колекция от микроелементи, която не може да се намери в нито един продукт в толкова събрана форма.
Но любителите му трябва да имат предвид, че когато се вари, гликемичният индекс на зеленчука се удвоява, така че при заболяване като диабет употребата на кореновата култура ще трябва да бъде ограничена.
Хората с повишена киселинност на стомашния сок и тези склонни към диария също трябва да ограничат консумацията на цвекло. В цвеклото има оксалова киселина, така че то е противопоказано и при камъни в бъбреците. Затова, ако имате подобни проблеми, редуцирайте до минимум салатите с червено цвекло или супите борш.
За усвояването на веществата от цвеклото от значение е и:
Коментари