Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Червеното цвекло регулира кръвното и холестерола

Червеното цвекло регулира кръвното и холестерола

Червеното цвекло регулира кръвното и холестерола

Червеното цвекло е известно с многобройните си свойства за здравето. Използва се за превенция на редица заболявания, както и като поддържаща терапия при лечение с конвенционални средства.

Свойствата на този грудков зеленчук като лечебно средство се дължат на състава му. То е нискокалоричен хранителен продукт, има само 40 калории в 100 грама от него. Отличава се обаче с богатство на витамин С, желязо, магнезий, калий и антиоксиданти като каротеноидите и флаваноидите.

В съдържанието му най-много е водата - 87 процента, въглехидратите - 8 процента и влакната - 2-3 процента. Благодарение на диетичните фибри, витамините, минералите, растителните съединения, ползите на червеното цвекло за здравето се разпростират в много посоки. Една от значителните представлява способността на зеленчука да влияе върху стойностите на кръвното налягане и холестерола.

Знаем, че високото кръвно налягане има способност да уврежда кръвоносните съдове и сърцето. Това се явява един от големите рискове за различни сърдечно-съдови заболявания, които водят до ранна смърт. Такива са инсултите и инфарктите.

Нитратите, които са в голямо количество в червеното цвекло, след консумацията им се превръщат в нитрати и азотен оксид, които разширяват артериите и понижават кръвното. Червеното цвекло или сокът от цвекло от него могат да намалят значително нивата на кръвното само за няколко часа и това е доказано експериментално.

Червеното цвекло

Съдържащите се в цвеклото каротеноиди и флавоноиди понижават лошия холестерол. Те намаляват окислението на лошия холестерол и му пречат да се натрупва под формата на плака по стените на кръвоносните съдове. Високото съдържание на фибри изпълнява същото роля, тъй като те подпомагат изхвърлянето на всички вредни натрупвания в тялото. Ниските нива на кръвно налягане и холестерол намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Проведено мащабно проучване сред хора, страдащи от хипертония, е показало, че кръвното им налягане бележи значителен спад при прием на чаша сок от цвекло на ден. Подобренията в еластичността на кръвоносните съдове при тези хора е допълнителен бонус, следствие на действието на цвеклото върху организма. Цвеклото има способността и да намалява оксидативния стрес върху черния дроб.

Този изключително полезен за здравето на сърцето и нивата на кръвното хранителен продукт може да се приема както под формата на сок, така и в тандем с други плодове и зеленчуци на салата, печен във фурна или задушен.

Не пропускайте да видите и тези вкусни предложения за салати с цвекло или супи с цвекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest