Ново изследване, публикувано в списанието Clinical Nutrition през месец февруари 2022 г., предполага, че хората, които следват скандинавска диета само за 6 месеца, могат да намалят нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
Какво представлява скандинавската диета?
Въз основа на начина, по който жителите на скандинавските страни (Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Гренландия, Фарьорските острови и Исландия) се хранят, диетични експерти определиха правилата за спазване на скандинавска диета през 2012 г. С приоритет върху консумацията на риба и зеленчуци, скандинавската диета е по-скоро план за хранене, отколкото диета.
Хранителният режим насърчава консумацията на много риба, плюс здравословни мазнини, набавени чрез ядки, семена и растителни масла.
Типичната скандинавска диета включва също нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни и продукти, които растат добре в райони със студен до мек климат, включително ябълки, боб, горски плодове, зеле, лук, грах, круши, сливи и кореноплодни зеленчуци.
Доказано е, че това здравословно меню намалява риска от сърдечни заболявания. Понякога се препоръчва и като потенциална диета за отслабване.
Факт е, че скандинавската диета е естествено богата на фибри, здравословни мазнини и постни протеини, а това означава, че ще се чувствате сити, въпреки консумацията на по-малко калории.
Какво открива новото изследване, посветено на скандинавската диета?
Новото проучване изследва проби от кръв и урина от 200 души на възраст над 50 години - всички с наднормено тегло или затлъстяване и повишен риск от диабет и сърдечни заболявания.
„Изненадващо е, защото повечето хора вярват, че положителните ефекти върху кръвната захар и холестерола се дължат единствено на отслабването. Но ние открихме, че това не е така. Други механизми също са отговорни за този процес“, казва Ларс Уве Драгстед, изследовател и ръководител от секция в катедрата по хранене, упражнения и спорт на Университета в Копенхаген.
200-те участници са били разделени наполовина - на едната група са били дадени храни, които отговарят на изискванията на скандинавската диета, а на другата е било казано да се хранят както обикновено.
След шест месеца резултатите са били налице, Уве Драгстед потвърждава: „Групата, която беше на скандинавска диета в продължение на шест месеца, стана значително по-здрава, с по-ниски нива на холестерол, по-ниски общи нива на наситени и ненаситени мазнини в кръвта и по-добро регулиране на глюкозата в сравнение с контролната група", добавя той в резюмето на изследването.
„Ние запазихме теглото на групата на скандинавска диета стабилно, което означава, че ги помолихме да ядат повече, ако отслабнат. Дори и без загуба на тегло, бихме могли да видим подобрение в здравето им.“
Най-големите ползи са налице благодарение на полезните за сърцето мазнини - рибено масло, ленено семе, слънчогледово семе и рапица.
„Чрез анализ на кръвта на участниците можехме да видим, че тези, които са се възползвали най-много от промяната в диетата, са имали различни мастноразтворими вещества от контролната група. Това са вещества, които изглежда са свързани с ненаситени мастни киселини, които се консумират в скандинавската диета“, казва Уве Драгстед.
Изследователският екип казва, че се надява да проучи допълнително резултатите, за да разбере защо тези мазнини имат толкова голямо влияние върху кръвната захар и холестерола, но признават, че някои от биометричните подобрения може да са свързани и с по-ниската консумация на наситени мазнини и преработени храни.
Коментари