Gotvach.bg»Съвети»Кои са кореноплодните зеленчуци?

Кои са кореноплодните зеленчуци?

Кои са кореноплодните зеленчуци?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.

Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им.

Кореноплодните зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри.

Кореноплодни зеленчуци са:

Картоф

Картофите са богати на витамин С. Помагат при натъртвания, изгаряния, остеопороза, нервни разстройства, хипертония и отоци.

Ряпа

В България се среща червена, черна и бяла ряпа. Ряпата съдържа много фибри, минерали, ензими и витамини. Съдържа витамин В1, В2, С, Е и други. Помага в борбата с депресията, затлъстяването и храносмилателните проблеми.

Целина

Целината има антисептични свойства, тонизира, укрепва имунитета, подобрява мозъчната дейност.

Нискокалорична и съдържаща много фибри. Целината съдържа още витамин С, А, В1, В2, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и други.

Сладък картоф

Съдържат витамин С, А и В. Сладките картофи забавят процесите на стареенето. Имат благоприятен ефект и при болни от захарен диабет.

Джинджифил

Помага при регулиране нивото на холестерол в кръвта, подобрява паметта. Помага при сърдечно-съдови заболявания, ставно-мускулни заболявания и други. Джинджифила има антибактериални, обезболяващи и тонизиращи свойства.

Трюфели

Съдържат големи количества витамини и протеини.

Червено цвекло

То съдържа желязо, фолиева киселина, магнезий и други. Червеното цвекло е богато на фибри. Полезен е при страдащи от левкемия, анемия, отоци, чернодробни заболявания, рани и регулиране на кръвното налягане.

Лук

Съдържа витамин С и сяра. Лукът има антисептични, стимулиращи и диуретични свойства.

Чесън

Богат на витамин С. Чесънът помага при вирусни и грипни заболявания, стимулира кръвообръщението, има тонизиращо и антибактериално действие.

Алабаш

Както всички кореноплодни зеленчуци и алабашът съдържа много полезни витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини и фибри. Съдържа витамин С, В, А, Е, калций, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций и други. Има благоприятен ефект при астма, бронхит, анемия, укрепва имунната система.

Репички

Репичките съдържат големи количества витамин С. Хидратират кожата, подобряват храносмилането, пречистват кръвта.

Моркови

Морковите са богати на витамин А, С и В. Имат благоприятен ефект върху кожата. Тяхната консумация засилва имунната система, подобрява зрението, подобрява паметта, предпазва от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.

Пащърнак

Също е нискокалоричен. Съдържа големи количества витамини, въглехидрати, белтъчини, фибри и минерали. Пащърнакът има антисептични, диуретични и съдоразширяващи свойства.

Хрян

Хрянът има диуретични свойства, подобрява храносмилането, има благоприятен ефект при ревматизъм, възбужда апетита и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен