Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им.
Кореноплодните зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри.
Кореноплодни зеленчуци са:
Картоф
Картофите са богати на витамин С. Помагат при натъртвания, изгаряния, остеопороза, нервни разстройства, хипертония и отоци.
Ряпа
В България се среща червена, черна и бяла ряпа. Ряпата съдържа много фибри, минерали, ензими и витамини. Съдържа витамин В1, В2, С, Е и други. Помага в борбата с депресията, затлъстяването и храносмилателните проблеми.
Целина
Целината има антисептични свойства, тонизира, укрепва имунитета, подобрява мозъчната дейност.
Нискокалорична и съдържаща много фибри. Целината съдържа още витамин С, А, В1, В2, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и други.
Сладък картоф
Съдържат витамин С, А и В. Сладките картофи забавят процесите на стареенето. Имат благоприятен ефект и при болни от захарен диабет.
Джинджифил
Помага при регулиране нивото на холестерол в кръвта, подобрява паметта. Помага при сърдечно-съдови заболявания, ставно-мускулни заболявания и други. Джинджифила има антибактериални, обезболяващи и тонизиращи свойства.
Трюфели
Съдържат големи количества витамини и протеини.
Червено цвекло
То съдържа желязо, фолиева киселина, магнезий и други. Червеното цвекло е богато на фибри. Полезен е при страдащи от левкемия, анемия, отоци, чернодробни заболявания, рани и регулиране на кръвното налягане.
Лук
Съдържа витамин С и сяра. Лукът има антисептични, стимулиращи и диуретични свойства.
Чесън
Богат на витамин С. Чесънът помага при вирусни и грипни заболявания, стимулира кръвообръщението, има тонизиращо и антибактериално действие.
Алабаш
Както всички кореноплодни зеленчуци и алабашът съдържа много полезни витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини и фибри. Съдържа витамин С, В, А, Е, калций, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций и други. Има благоприятен ефект при астма, бронхит, анемия, укрепва имунната система.
Репички
Репичките съдържат големи количества витамин С. Хидратират кожата, подобряват храносмилането, пречистват кръвта.
Моркови
Морковите са богати на витамин А, С и В. Имат благоприятен ефект върху кожата. Тяхната консумация засилва имунната система, подобрява зрението, подобрява паметта, предпазва от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.
Пащърнак
Също е нискокалоричен. Съдържа големи количества витамини, въглехидрати, белтъчини, фибри и минерали. Пащърнакът има антисептични, диуретични и съдоразширяващи свойства.
Хрян
Хрянът има диуретични свойства, подобрява храносмилането, има благоприятен ефект при ревматизъм, възбужда апетита и други.
Коментари