Ръжените ядки са много по-слабо известни от овесените ядки, но за сметка на това не им отстъпват по съдържание на макронутриенти и полезни вещества, а освен това са и по-нискокалорични, което е едно голямо предимство.
Ръжените ядки се приготвят много лесно. Най-популярно е да се сварят. Те могат да се варят както във вода, така и в мляко. Продължителността на варенето е около 20 минути или докато омекнат напълно. Може да ги консумирате приготвени на каша с различни сирена и зеленчуци.
Спокойно може да използвате ръжените ядки и като мюсли, в комбинация с ядки и различни сушени плодове. Това е един отличен начин за започване на деня. Може да ги сварите с мляко и да добавите малко канела към тях. Ръжените ядки могат и да се пекат и да се използват за направата на тесто за различни ръжено-пшенични изделия.
Както и да изберете да консумирате ръжените ядки, благодарение на тях осигурявате редица ползи за тялото. Те помагат в борбата с излишните килограми, дават чувство за ситост, полезни са срещу сърдечно-съдови заболявания, предпазват от диабет. Осигуряват добро здраве на червата, помагат срещу жлъчни камъни. Лигнаните в състав им пазят от рак на гърдата, както и от други хормонално зависими видове рак.
Коментари