Наденицата е едно от най-консумираните мезета, присъстващо на трапезата на почти всяко българско семейство.
С настъпването на студете дни идва и времето за приготвянето на вкусни домашни наденици.
Месото, което трябва да подберем за нашите наденици, трябва да е шарено. Подправките, които слагаме, са по-избор, ако не сте решили да следвате рецептата за родопска наденица, македонска наденица, конска наденица и т.н.
На пазара вече има и готови смесени подправки за наденица.
За да изсушим хубаво нашата наденица, е от голяма значение в кой край на страната живеем. Всички знаем, че при влажен въздух е почти невъзможно сушенето на наденица.
Това се отнася най-вече за живущите по Черноморието. Там въздухът е прекалено влажен и сушенето е трудно. За живеещите във вътрешността на родината, е нужна просто една дълга и дебела пръчка и просторно и сухо място.
Готовите наденици нанизваме на пръта, като оставяме разстояние между надениците. Поставяме пръта на високо и покрито място, където сте сигурни, че има леко течение на въздуха, както и че няма да бъде достъпна за различни животни.
Също така вариант е и мазата, ако разполагаме с такава, но е хубаво да са на въздух. През ден-два с помощта на шише или точилка надениците се разточват, но внимавайте да не се пукнат червата.
По-желание домашните наденици може да се овалят с брашно.
Коментари