Мнозина не знаят как да направят вкусно ронливо тесто, от което се пекат сладкиши и бисквити за чай. Ще ви кажем как да го направите, едновременно да е хрупкаво и да се стопи в устата ви.
Съставът на ронливото тесто обикновено включва брашно, масло, яйца, захар и сол. Голяма част от маслото и захарта правят сладкото тесто ронливо /пясъчно/, във връзка с което получава името си. Понякога се използват френската дума сабер, от която идва и думата пясък.
Рецепта за ронливо тесто
Съставки:
250 г брашно
150-200 г масло при стайна температура
100 г фина захар или захар на прах
2 яйчени жълтъка или 1 цяло яйце
щипка сол
Начин на приготвяне:
Комбинирайте мекото масло, захар и щипка сол. Разбъркайте до пастообразна консистенция. Това може да се направи с миксер. Не надвишавайте маслото.
Добавете жълтъците или яйце при стайна температура, разбъркайте. Пресейте брашното на работната повърхност и направете дупка в центъра. Сложете маслената смес в средата. Съберете брашното от ръбовете, месете до получаването на тесто, събрано на топка. Тестото може да бъде приготвено и с кухненски процесор.
Когато всички съставки са свързани, премесете тестото 3-4 пъти с ръката си. Не месете прекалено дълго.
Опаковайте тестото в незалепващо фолио и охладете за един час. След това извадете и използвайте, за да направите сладки и бисквитки. Печенето на сладките от ронливо тесто трябва да бъде при температура от 180-200 градуса.
Забележки:
Опаковано във фолио, тестото може да се съхранява в хладилника за една седмица. Във фризера то ще остане използваемо за 3 месеца.
За да направите шоколадовото тесто, сменете 30 г брашно с тъмно какао на прах без захар.
За тестото с ядки добавете половин чаша фино смлени ядки и 1-2 супени лъжици захар в сместа масло/захар.
В ронливото тесто можете да добавите ванилия, канела, индийско орехче, настърган лимон или портокалова кора.
Коментари