Всеки път, когато решим да замесим тесто за хляб, за козунак, за ароматни кифлички или разни сладки, някъде в начина на приготвяне срещаме изречението: „ пресейте брашното със содата или пресейте брашното със солта.“
И въпреки че сигурно десетки пъти сме пресявали брашното, повечето от нас не знаят защо трябва да се пресява брашното. Пресяването обаче е важно, защото то дава предимства при месенето и изпичането на готовия продукт.
Доказано е, че при пресяването в брашното се вкарва допълнителен въздух. Той прави тестото по-пухкаво. Особено важно е да се пресява бялото брашно, защото то има свойството доста да улегва и частиците му да се слепват.
Опитните домакини знаят, че брашното се пресява не веднъж, не два пъти, а поне три пъти, докато всички бучици те разбият и влезе достатъчно въздух. Може да си позволите да не пресеете брашното, ако то е с допълнителни набухватели, които задължително са отбелязани на опаковката.
Коментари