Всеки, който е опитал от домашно приготвената питка, знае за какъв вкус става въпрос. Разбира се, в нашето натоварено ежедневие едва ли можем да си позволим лукса да месим тесто всеки ден.
Но ако ви предстои специален повод и искате да зарадвате вашите близки с вкусна домашна пита, тук ще намерите полезни съвети за неговото приготвяне.
Съществуват най-различни рецепти за домашен хляб, в някои от които, освен основните компоненти, които са брашно, вода, мая и сол, се използват и различни видове мазнина, мляко и други допълнителни съставки. Това също не е лоша идея, но ако искате да приготвите домашен хляб в неговия най-опростен и традиционен вид, ето как да го направите:
Както вече споменахме, необходими ви са само брашно, вода, мая и сол. Обикновено за една средно голяма домашно приготвена пита хляб е необходимо малко повече от 1 кг. брашно.
Относно маята, можете да използвате както кубчета, така и суха мая, но лично аз ви препоръчвам тази, на кубчета. Гледайте да е прясна, това е много важно. Когато отворите пакетчето, цветът трябва да е пясъчен, а на пипане маята трябва да е мека.
Можете да използвате различно количество мая, според това колко бързо искате да втаса тестото. Ако обаче попрекалите с маята има опасност след изпичането хлябът да стане ронлив.
Най-добре за да приготвите една питка, използвайте половин кубче - около 20 г мая. Разтворете я предварително в 500 мл топла, но не гореща вода. Разбъркайте добре.
След това изберете съда, в който ще замесите тестото. Може да е тава или друг подходящ съд. Изсипете половината от брашното, добавете половин чаена лъжичка сол и започвайте бавно да прибавяте водата с разтворената в нея мая, като едновременно с това замесвате тестото.
Продължете, докато тестото стане плътно, но в никакъв случай твърдо. Не бива да полепва по ръцете ви, но на пипане трябва да остане меко. Оставете го да втаса на топло място.
След като двойно увеличи обема си, отново го замесете със съвсем малко брашно, оформете питката и печете на загрята фурна /180-200 градуса/, докато коричката не стане кафява. Не увивайте питката, просто я оставете да изстине на стайна температура.
Ако обичате да си приготвяте сами храната, вижте как да си направите:
- плосък хляб;
- сладък хляб;
- или маймунски хляб;
Коментари