За да си направим курабии от захарно тесто, е нужно първо да приготвим тестото. Захарното тесто се нарича още парено тесто (фондан) и е изключително подходящо за моделиране.
Захарно тесто
Необходими продукти: 150 мл вода, 70 гр масло, 150 гр брашно, около 500 г пудра захар
Начин на приготвяне: Водата се поставя в съд на котлона. Добавя и се маслото. Когато заври, се изсипва и брашното. Бърка се добре, докато сместа започне лесно да се отделя от стените на съда. Когато това стане, сместа се вади и се разстила на плот, за да изстине по-бързо.
Когато изстине, му се добавя пудрата захар и се омесва. В зависимост от моментните атмосферни особености тестото може да се нуждае от още пудра захар. Готовото тесто може да се ползва веднага или да се съхрани увито в прозрачно домакинско фолио.
Захарното тесто най-често се използва за декорации на торти, сладкиши и т.н., като може да се оцветява с боя за храна.
Когато сте решили да приготвяте курабийки от захарно тесто, то те могат да бъдат във всевъзможни форми. Ако тестото е рядко се добавя още пудра захар, а ако е много гъсто може да се разреди с прясно мляко или вода. Фонданът е най-приятен за обработка, когато престои 8-12 часа преди да се ползва.
Курабии от захарно тесто
Необходими продукти: 200 гр меко масло, 200 гр фина захар, 1 яйце, 400 г. обикновено брашно
- За ванилови курабии - 1 ч.л. ванилова есенция;
- За лимонови курабии - настъргана кора от един лимон;
- За портокалови курабии - настъргана кора от един портокал;
- За шоколадови курабии – замества се 50 г от брашното с 50 г какао.
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се смесват със захарта и ароматната есенция. Разбърква се. Добавя се яйцето и се бърка до получаването на еднородна смес. Накрая се добавя и брашното, което трябва да е предварително пресято. Добре е да се бърка на ниска степен, до получаването на тесто. Оформя се топка и се увива във фолио. Престоява в хладилника за около час.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0.5 см. Курабиите се оформят най-добре с формички. Нареждат се върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 мин.
Пекат се при 180 градуса за около 8-12 минути, в зависимост от размера на сладките. Когато са готови, се охлаждат върху решетка. Декорират се по желание. Увити в домашно фолио, могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
Коментари