Бисквитената торта е може би най-лесният и вкусен домашен десерт. Можете да си го приготвите по толкова много начини – да използвате достъпни продукти, а ако искате нещо по-специално, винаги може да импровизирате.
Рецептите за бисквитена тора са много – крем с мляко, може и с вода, плодове за украса. Да не забравим и задължителното напояване на бисквитите с прясно мляко или компот.
Най-лесният крем е млечно-яйчен крем. За да си го направите, са ви необходими 1 л прясно мляко, 3 яйца, ванилия, 1 ч.ч захар, 50 г масло.
Смесвате яйцата с размекнатото масло, след което прибавяте ванилията и изсипвате всичко това в топлото мляко. Оставяте на котлона да се сгъсти, но трябва да го бъркате постоянно, за да не загори. След това заливате предварително наредените и потопени в прясно мляко бисквити.
После слагате втори пласт бисквити и отново крем. Отгоре може да го украсите с шоколадови пръчици или да сложите резенчета плодове.
Много лесен начин е да купите сладкарска сметана и да добавите към нея разтопен шоколад, разбира се може и течен. Обърквате ги, слагате натрошени на ситно ядки или кокосови стърготини и заливате бисквитите. За да не станат сухи, предварително ги потопете в нес кафе, но само за секунда, защото много ще се напоят. Отново ред бисквити, ред крем, докато свърши.
Всъщност домакините най-често я приготвят с готово нишесте на прах, което прибавят към захар и горещо прясно мляко. Може да направите крема и така, но също и да добавите 2 жълтъка към сместа и 1 с.л мед.
Кремът, направен по този начин ще бъде доста по-рядък и няма да се налага да топите предварително бисквитите. Ако използвате смес за нишесте или пудинг, може да си купите каквото искате – не е задължително да бъде ванилия.
Нещо малко по-различно като предложение, но също вкусно е да си направите крема със сладкарска сметана и кисело мляко. Сметаната да бъде 300 грама, а млякото да е цедено и около 150 г.
Хубаво ги смесете и добавете 3 с.л кафява захар, разбийте с миксер. После сложете сладко – може да бъде каквото желаете, нашето предложение е сладко от боровинки. След като кремът хубаво се обърка, започнете да редите бисквитите и крема.
И едно предложение извън кремовете – ако искате да направите тортата не само вкусна, но и много интересна, купете си два цвята бисквити – какаови и млечни и редете ред кафяви, крем, ред бели или шахматно наредени.
Подходящи още за бисквитена торта са класическия маслен крем, Баварски крем и карамелен крем.
Коментари