Сиропът от бъз е много лесен за приготвяне, а през лятото е много приятен и ароматен начин да се справите с горещините.
Единият начин за приготвянето на сиропа от бъз е той да се направи от цветове и да се използва лимонтузу за подкиселяване.
Необходими са ви 45 цвята от бъз. Той ухае много нежно и е удоволствие да го берете. Добре е да използвате цветовете веднага, след като сте ги набрали, за да не завехнат.
Цветовете се заливат с литър и половина вода, като съдът, в който се намират, се захлупва с капак. Така остава в продължение на 20-22 часа.
След това сокът се прецежда и се добавят 2 килограма и 200 грама захар, като водата се бърка, докато захарта се разтвори изцяло.
Добавя се и лимонтузуто и се разбърква, за да се разтвори в течността. Полученият сироп се разлива в бутилки, като се напълват догоре.
Ако искате сиропът от бъз да се получи леко газиран, в него се слагат няколко зрънца ориз. Когато искате да пиете от сиропа, просто го разреждате с вода, с газирана вода в зависимост от предпочитанията ви.
Можете да го разредите също така и с шампанско, ако става въпрос за по-специален случай.
Сиропът от бъз може да се приготви и по друг начин. Необходими са ви 65 съцветия и 6 лимона. Лимоните се нарязват, без да се бели кората, и се слагат в голям съд, в който вече са сложени цветовете от бъз.
Два литра и половина вода се кипват, свалят се от котлона. Добавят се 2 килограма и половина захар и 2 супени лъжици лимонтузу. Разбърква се, докато захарта се разтвори напълно.
След това горещата течност се излива върху цветовете и лимоните. Похлупва се с капак и се оставя, докато съдът изстине напълно. След това се оставя в хладилник за едно денонощие.
Сиропът от бъз се прецежда през марля и се разлива в шишета. Можете да изненадате гостите си, като в сироп от бъз, разреден с вода или газирана вода, добавите няколко малини или резенчета ягоди.
Ако в сиропа от бъз се добави топла вода, той може да замести с успех чая през студените зимни месеци.
Разгледайте и другите ни рецепти за домашен сироп.
Коментари