Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим сироп от бъз

Как да си приготвим сироп от бъз

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Домашен сироп от бъз

Сиропът от бъз е много лесен за приготвяне, а през лятото е много приятен и ароматен начин да се справите с горещините.

Единият начин за приготвянето на сиропа от бъз е той да се направи от цветове и да се използва лимонтузу за подкиселяване.

Необходими са ви 45 цвята от бъз. Той ухае много нежно и е удоволствие да го берете. Добре е да използвате цветовете веднага, след като сте ги набрали, за да не завехнат.

Цветовете се заливат с литър и половина вода, като съдът, в който се намират, се захлупва с капак. Така остава в продължение на 20-22 часа.

След това сокът се прецежда и се добавят 2 килограма и 200 грама захар, като водата се бърка, докато захарта се разтвори изцяло.

Добавя се и лимонтузуто и се разбърква, за да се разтвори в течността. Полученият сироп се разлива в бутилки, като се напълват догоре.

Ако искате сиропът от бъз да се получи леко газиран, в него се слагат няколко зрънца ориз. Когато искате да пиете от сиропа, просто го разреждате с вода, с газирана вода в зависимост от предпочитанията ви.

Можете да го разредите също така и с шампанско, ако става въпрос за по-специален случай.

Цвят бъз за сироп от бъз

Сиропът от бъз може да се приготви и по друг начин. Необходими са ви 65 съцветия и 6 лимона. Лимоните се нарязват, без да се бели кората, и се слагат в голям съд, в който вече са сложени цветовете от бъз.

Два литра и половина вода се кипват, свалят се от котлона. Добавят се 2 килограма и половина захар и 2 супени лъжици лимонтузу. Разбърква се, докато захарта се разтвори напълно.

След това горещата течност се излива върху цветовете и лимоните. Похлупва се с капак и се оставя, докато съдът изстине напълно. След това се оставя в хладилник за едно денонощие.

Сиропът от бъз се прецежда през марля и се разлива в шишета. Можете да изненадате гостите си, като в сироп от бъз, разреден с вода или газирана вода, добавите няколко малини или резенчета ягоди.

Ако в сиропа от бъз се добави топла вода, той може да замести с успех чая през студените зимни месеци.

Разгледайте и другите ни рецепти за домашен сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest