Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените сокове и нектари. Тях можем да си приготвим по наш вкус – с повече или по-малко захар, да ги направим гъсти или по-редки. Освен това не съдържат оцветители или консерванти.
Предлагаме ви по една рецепта за нектар и сироп – приготвят се много лесно и бързо. Захарта и в двете предложения може да се измени в зависимост от вашия вкус.
Нектар от праскови
Необходими продукти: 700 мл вода, 1 кг праскови, 300 г захар,
Начин на приготвяне: Сложете водата в подходящ съд, след което на котлона. Изсипете захарта и разбъркайте – оставете да поври около 2–3 минути. След това към захарната вода сложете прасковите, които предварително сте обелили и почистили от костилките.
Сместа се вари 4–5 минути. Следва да смачкате плодовете с уреда за пюре, ако разполагате с миксер или блендер, използвайте тях. Изсипете в бутилки докато е топло и затворете. След това стерилизирайте за 15 минути.
Следващото предложение е за сироп от вишни и тъй като те са по-кисел плод, е хубаво да добавите малко повече захар, за да не киселее.
Сироп от вишни
Необходими продукти: 2 кг добре узрели вишни, 1 ½ кг захар, 1 ½ ч.л лимонтузу
Начин на приготвяне: Вишните се измиват, след което се почистват от дръжките и костилките. С помощта на уреда за пюре се намачкват хубаво и оставят 24 часа в хладилник, като предварително се насипват с няколко лъжици захар.
Отделилият се вече сок се прецежда с помощта на марля. Най-гъстата част не се прецежда – с нея можете да си направите мус или пък мармалад.
На сокът, който сте прецедили добавяте захарта – по желание можете да промените пропорциите. Варите сока в подходящ съд, като разбърквате от време на време с дървена лъжица. Сиропът ще започне да се сгъстява, тогава добавяте лимонената киселина.
Разбърквате добре и отдръпвате от котлона. Премахвате пяната с помощта на лъжица. Оставете леко да поизстине, след което наливате в подходящи бутилки и затваряте с метални капачки. Дръжте сиропа на тъмно и хладно.
Коментари