Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим сироп и сладко от цариградско грозде

Да си направим сироп и сладко от цариградско грозде

сладко от цариградско грозде

Цариградското грозде е известно също като немско или бодливо грозде и не бива да се бърка с Царевото грозде, което е вид билка, използвана широко във фармацията.

Цариградското грозде обаче също е изключително полезно. Зърната му може да са в различни оттенъци, но характерно за него е че ципата, която покрива плода им, е полупрозрачна и в нея се крият по няколко малки семки. В Европа става популярно едва през 15 в.

Цариградското грозде е много богато на витамин С, както и на други важни за организма вещества. То рядко се консумира в суров вид, тъй като има доста тръпчив вкус, но ако бъде приготвено по подходящия начин може да бъде използвано без проблем и в кулинарията.

Най-разпространено е европейското цариградско грозде, от което се приготвят много сиропи, сладка, желета и плодови десерти. Консумирането им допринася за прочистването на организма и регулира храносмилателната система.

сироп от цариградско грозде

Най-важното при приготвянето им е да не забравите да добавите достатъчно количество захар или друг подсладител към цариградскто грозде, за да притъпите тръпчивия му вкус. Най-добрият вариант е да го приготвяте и консумирате заедно с други по-сладки плодове, като ягоди, малини и др.

Ето идеи как да си направите в домашни условия сок и сладко от цариградско грозде:

Сок от цариградско грозде

Начин на приготвяне: Гроздето се сварява и се прецежда през марля, за да се отделят семките и люспите му. Към водата в която се вари се добавя лимонтозу и захар поне 1:1. След това можете да затворите сокът в бутилки и по този начин да го съхранявате за по-дълго време.

цариградско грозде

Сладко от цариградско грозде

Начин на приготвяне: 1 кг цариградско грозде се измива и с игла внимателно се изваждат семките. Прецежда се, за да паднат люспите му и се поръсва с около 2 кг захар. Оставя се да престои 3- 4 часа, след което се залива с 1 чаша вода и всичко се вари до необходимата гъстота.

По време на варенето се обира пяната. Малко преди да се свали сладкото от котлона, към него се прибавя 2 ч. л. винена киселина. Сладкото се изсипва с голям съд, оставя се да престои 1 нощ и на другия ден се прибира в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest