Калината (офика) с използва и като плод, и като билка. В състава ѝ се открива повече каротин, отколкото в морковите. Има още пектин и рутин. Всичко това я прави полезна за стомаха, белите дробове и сърцето. Освен това тя нормализира кръвното налягане, поради което се препоръчва на хипертониците.
Плодовете на калината имат кисел вкус. Те са дребни и зелени. През есента стават оранжево-червени или бели, месести и топчести. Събират се след пълнота им узряване. Сушат се доста бавно - първо на сянка, после на слънце.
Плодчетата на калината се използват както пресни, така и преминали през термична обработка. От тях се приготвят витаминни концентрати и запарка. За целта е най-добре плодовете да се счукат в хаванче или да се смелят.
Чаят от калина се пие както за удоволствие, така и като лекарство - 4 пъти на ден. За целта 1 ч.л. калина се залива с 200 мл вряща вода и се запарва за 15 минути.
От калина могат да се приготвят още вино и сиропи, които радват със своя силен антиспастичен ефект, ценен при астма.
Сладкото от калина е популярно сред почитателите на сладко-киселите вкусове. Тъй като малките плодчета са възкисели, при приготвянето на сладката и мармаладите се слага завидно количество захар. На 3 кг плод се добавя поне 1.200 кг захар или повече.
За да се смекчи вкусът, някои добавят и други плодове като ябълки, круши, както и други сухи горски плодове. Мармаладът се приготвя както от всеки друг плод.
Сладко от калина
Необходими продукти: 1200 г плод от калина, 1200 г захар, 500 мл вода
Начин на приготвяне: Калината се обира по време на първите зимни студове. Зърната се заливат със студена вода. Оставят се така за едно денонощие, като водата се сменя два пъти. Така се премахва горчилката.
Плодовете се изсипват в кипяща вода за 10 минути. Прецеждат се. Приготвя се сироп от захарта и водата. Калината се залива с него и се слага да се вари за 10 минути.
След това се оставя на хладно 10 часа. Плодовете се изваждат и заделят на страна с помощта на решетеста лъжица. Полученият сироп се вари до сгъстяване. Когато е достатъчно гъст, се добавят плодчетата.
Готовото сладко от калина се разсипва в сухи буркани и се затварят. Охлажда се, но без да се обръщат бурканите.
Коментари