Франсезиня е едно то най-оригиналните ястия от португалската кухня. Наричат го още сандвич за шампиони. Питате се защо? Ами защото съдържа в себе си страшно много хранителни продукти и е извънредно питателен. Излишно е да обясняваме и колко е вкусен всъщност. Нищо че е сандвич, той заслужава вниманието на кулинарите.
Франсезиня се състои от две големи филии хляб, между тях пържола, наденици, бекон, салам, а отгоре - разтопено сирене, накрая е полят със сос. Сосът съдържа в основата си с бульон, зеленчуци, бира, домати, чили, порто. Характерно за този сандвич е, че се поднася с пържени картофи.
Франсезиня на португалски означава французойка. Това е типично ястие за Португалия. Представяме си французойките изискани, малки, слаби, но в сандвича няма нищо малко, а напротив - той е голям, питателен и пищен.
Сандвичът е измислен в Португалия през 50-те години на миналият век от португалски готвач, работил във Франция. Предполага се, че португалският готвач се е вдъхновил от сандвича, характерен за Франция Крок мосю. Прибирайки се в родната Португалия, готвачът прави истински фурор в ресторанта, в който работи, представяйки своята французойка. И така французите имат своя Крок мосю, а португалците - Франсезиня.
Рецепта за Франсезиня
И така за два броя сандвичи за шампиони са ни нужни:
6 филии големи хляб, 10 резена сирене, 2 бр. свински котлета, 2 сурови наденици, 1 пушена наденица или резени салам, 1 резена шунка
За соса:
1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 50 г масло, 50 г бекон нарязан на филии, 4 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. вино, 1 ч.ч. бульон, 2 с.л. царевично брашно, 50 мл портвайн, 50 мл бренди, лют червен пипер
Начин на приготвяне: Препичаме хляба на тиган с малко олио. Вадим ги и печем в същият тиган котлетите и суровите наденици. Печем до готовност. Нарязваме на хапки шунката и надениците. Запържваме в малко масло лука, нарязан на дребно, заедно с чесъна, целите резени бекон и дафиновият лист. Слагаме пюрето от домати и бирата.
Ври на тих огън 15 мин. Прибавяме виното, червения пипер. Ври 3 мин. Изваждаме дафиновия лист и бекона, смиламе соса на фино пюре. Добавяме в соса размито в малко вода брашно. Сипваме портвайна и коняка. Връщаме на котлона и ври няколко минути. Връщаме в соса наситнения бекон и дръпваме от огъня.
Сглобяваме сандвичите, като между две филии слагаме котлет и парчета пушена наденица, покриваме с хляб, отгоре печените наденичка и шунката. После пак хляб. Върху всеки сандвич слагаме по 5 резена сирене, за предпочитане жълто сирене, да го обгърне от всички страни.
Печем сандвичите във фурна на 200 градуса в тава, застлана с хартия за печене. Заливаме готовите сандвичи със соса, след като сме ги сложили в чиния. Поднасяме с пържени картофи.
Коментари