На 3 ноември е Денят на сандвича. Днес в цял свят се отбелязва денят на третата по популярност храна в света. Той има безброй вариации и може да се похапва от малки и големи по всяко време.
В Деня на сандвича обръщаме поглед към рецептите за приготвянето му. Те са изключително различни в различните краища на планетата. Ето кои са най-известните сандвичи от различните страни, както и техните интересни наименования:
Кацу Сандо - Този сандвич се приготвя в Япония от 1899 година. Отличава се със западното влияние в местната култура и представлява панирано свинско месо върху бял хляб и зеле.
Вада Пав, Индия - В началото сандвичът е консумиран само от бедните. Пикантният зеленчуков бургер, приготвян с картофено кюфте, чесън и кокосов орех, обаче бързо се превръща в любима закуска. Днес се предлага във всички петзвездни хотели.
Крок Мадам - Типичният за Франция сандвич има две вариации - Господин Крю (Крок Мосю) и Мадам Крю. Разликата е, че женският освен шунка, ементал, грюер и сос бешамел завършва с чукнато яйце отгоре. Крок Мадам е много вкусен сандвич.
Фалафел - Една от най-популярни храни от Близкия изток, изключително разпространена по улиците и у нас. Фалафелът се прави от изпържени топки от нахут, зеленчуци, лют сос и тахан. Всички това се увива в арабска питка и се полива с чеснов сос.
Роти Джон - Този малайзийски сандвич представлява франзела, пълна с омлет, много лук и чили сос.
Чермита - Този богат мексикански сандвич включва в състава си яйчна основа, авокадо, говеждо, сирене, лук, билки, бриош и салца.
Фишбрьотхен, Германия - След вурстчетата това е втората най-популярна закуска в Германия. Представлява сандвич с херинга, кисели краставички и риба.
Чакареро, Чили - Тънко нарязани и изпечени на скара пържоли, поставени в питка с домат, чушка и зелен фасул – този сандвич е истинско изкушение за сетивата. Известен е още като фермерския сандвич.
Банх - Банх е виетнамски вид хляб. Сандвичът се прави с пълнеж от чесън, краставици, тофу, свинско месо, майонеза, магданоз, сос от риба и малко шунка.
БЛТ - Най-популярният сандвич в САЩ, който се приготвя от леко препечен хляб с пълнеж от бекон, домат, маруля и майонеза.
Коментари