Днес празнуваме Деня на кюфтето. Най-ранните данни за любимите днес кюфтенца се откриват в записки от Древен Рим. През вековете те се превръщат в основна храна в семейната кухня на Италия. Първата официална рецепта за приготвянето им пък се появява в кулинарна книга в Америка през 1889 година.
Кюфтетата имат много вариации, подобно на други древни храни. Те варират спрямо държавата, в която се приготвят. Установено е, че над 75% от хората, които обичат да си похапват месо, биха предпочели кюфтето пред пържолата.
В света има над 20 000 вариации на кюфтета. В тази бройка влизат картофените, спаначени и изцяло зеленчуковите кюфтета. По правило обаче се приема, че кюфтето трябва да е от месо. То може да е говеждо, свинско, пилешко и пуешко. Задължителни съставки при местните кюфтета са галетата и яйцата, които хомогенизират сместа. Според майсторите готвачи тайната на вкусното кюфте е старият хляб, накиснат в мляко и добавен в каймата.
Кюфтетата освен самостоятелно могат да се добавят в най-различни ястия. Някои дори ги слагат в супата. В Испания например може да похапнете вкусни кюфтета в зеленчуков бульон, щедро подправен с люта чушка и кимион. В Азия пък те се поднасят със сос от кисело мляко и нар, в който се потапят, преди да отхапете от тях.
В различните държави каймата за кюфтетата се подправя по различен начин. Италианските майстори готвачи са категорични, че тайната на вкусните кюфтета е в пармезана и прошутото, които щедро добавят към каймата.
В Швеция пък те се подправят с лук, бахар и щипка карамфил. Там кюфтенцата се приготвят от традиционна смес от говеждо и свинско месо и се сервират в кафяв или бял сос от сметана. Отгоре се поръсват с пресен копър.
Най-екзотични може би са кюфтетата от Близкия Изток, които се подправят с кориандър, индийско орехче, кимион и канела.
Ако обичаш кюфтета, опитай нашите сочни с доматен сос кюфтета, класическите пържени кюфтета, кюфтетата по чирпански или тези агнешки кюфтенца.
Коментари