На 3 ноември се отбелязва Денят на киселото зеле и въпреки че не е ясно защо точно днес е ден на киселото зеле, доцент Донка Байкова казва да не пропускаме повода и да хапнем от този продукт, тъй като има многобройни ползи за здравето.
Пред БНТ експертът по здравословно хранене разкрива, че киселото зеле е бомба от витамини, която може да предотврати появата на ракови заболявания.
В сезона на настинките редовната консумация на зеле е полезна, защото е естествен метод за превенция на грип.
Киселото зеле доставя на организма ни и и млечно-кисели бактерии, които са натурален пробиотик. Единственият му минус е голямото количество сол, което според специалистите е добре да се намали, за да щадим сърцето си.
Консумацията на кисело зеле намалява нивата на лошия холестерол, а научни изследвания са доказали, че приемът му намалява възможността за развитие на рак с 30%.
Зелето е много добра защита срещу рак на дебелото черво. С 66% се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично, посочва доцент Байкова.
Лекарите съветват хората, които имат проблеми със стомаха или дванайсетопръстника, да консумират редовно зеле.
Киселото зеле укрепва имунната ни система и ни предпазва от настинки, простудни състояния и дори грип. Тайната му се крие във факта, че е много богато на витамин С.
Според руснаците е добре да пиеш зелев сок преди да седнеш на по чашка, за да не се напиеш, а ако това се случи, на помощ отново идва зелевият сок, който ще ви спаси от тежкия махмурлук.
Коментари