В Китай местните жители вярват, че всичко което може да плува, да пълзи, да ходи или да лети и е с гръб към небето, може безпроблемно да бъде използвано за засищане на апетита. Това важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност.
Онова, което вероятно е типично за Шанхайската кухня и я отличава от кухните на другите китайски региони, е приготвянето на т.нар. червени меса. Независимо какво е месото, то се маринова в смес от червено вино и подправки, поради което след термичната му обработка, то има наистина пурпурен цвят.
Типично за района на Шанхай е и масовото използване на захар, в резултат на което готвените меса и зеленчуците, които се поднасят на масата, придобиват леко карамелизиран привкус.
Представяме на вниманието ви пет типични ястия, които могат да служат за емблема на Шанхай.
Пролетно пиле
Това ястие би допаднало на всеки вкус, стига да не сте вегетарианци или вегани. Представлява пълнено пиле със свинско месо и зелен лук, което е намазано с джинджифил.
Космати раци
Те всъщност са известни и просто като китайски раци и са истински деликатес, защото обичайно могат да бъдат консумирани само есенно време и то точно през девети и десети месец от лунната година. Това е и причината да са доста скъпи, но въпреки не толкова приятното им име, сочещо че са космати, са много вкусни. Обикновено се приготвят на пара и се поднасят с оризов оцет и джинджифил.
Ароматно тофу
Всъщност ароматно е доста блага дума за това тофу, защото с ръка на сърцето можем да ви споделим, че си е направо миризливо. За да си го приготвите, ще трябва да си направите зеленчукова марината със скариди и сол, която да оставите да ферментира в продължение на месеци.
Когато е готова, е достатъчно да пуснете няколко парчета тофу в нея, които да престоят няколко часа. Повярвайте, миризмата е невероятна, но пък жителите на Шанхай са направо влюбени в този местен специалитет.
Шанхайски кнедли
Това са кнедли, които се приготвят с пълнеж от свинска кожа и желатин и се добавят към местните супи. Може да не ви звучи много апетитно, но бъркате. Ако попаднете в Шанхай, непременно си поръчайте супа с кнедли.
Свинско месо по шанхайски
Свинското месо се нарязва на късове и се оставя да се маринова в смес от червено вино, соев сос, кафява захар, сол и олио. Когато се маринова се подсушава и се изпържва до златисто. Към него се добавя сос от оризов оцет, соев сос и кафява захар и се оставя да се задушава на бавен огън. Накрая пърженото свинско се поръсва със сусам. Ще си оближете пръстите!
Ето и още някои предложения от китайската кухня:
- пролетни рулца.
Коментари