Кое е най-доброто синьо сирене? Това зависи от вашите предпочитания.
Няма съмнение в това, че синьото сирене (известно още като сирене bleu), не е за всеки вкус. Има различни видове сини сирена, които са популярни, лесно достъпни и със сигурност ще угодят на различните вкусове.
Най-известните сини сирена в света
Датско синьо сирене (Danish blue)
Това сирене е създадено в началото на 20-ти век от датски производител на сирене, чието име е Мариус Боел. Направил е опит да имитира популярното сирене Рокфор по отношение на външен вид, аромат, текстура и вкус. Danish Blue е полумеко, кремообразно сирене, приготвено от краве мляко. В сравнение с мощния вкус на Рокфор, този вид сирене се счита за леко синьо сирене. Често се продава в клинове, в кругла форма или блокове. За процеса на зреене на мухъла Penicillium roqueforti се вкарва равномерно в дълбоки канали. Традиционно сиренето е отлежало в пещера или друга тъмна, влажна среда в продължение на 8 до 12 седмици.
Горгонзола (Goroonzola)
Както подсказва името, Горгонзола е италианско сирене, направено или от козе, или от несмесено краве мляко, или от комбинация от двете. Текстурата на Горгонзола варира от мека до твърда. "Горгонзола" е малък италиански град. Това сирене сега се прави в регионите на Ломбардия и Пиемонт. В него вкарват млечно-кисели бактерии, както и традиционните Penicillium roqueforti.
Мейтаг (Maytag)
Това сирене получава името си от фермата, където се произвежда - Maytag. През 1941 г. внуците на основателя на млечната ферма Maytag започват да млечни продукти. Искали са да направят сирене, което да е сравнимо с всемогъщия Рокфор. Процесът на производство на сиренето Maytag е открит и патентован от двама микробиолози от Държавния университет в Айова.
Стилтън (Stilton)
Стилтън е английско сирене, което понякога се нарича Кралят на сирената! Стилтън има защитено наименование за произход, което означава, че всяко сирене, обозначено като Stilton, трябва да отговаря на определен набор от стандарти. Всички сирена със защитен произход се наблюдават от независими държавни агенции, които извършват проверки на качеството на случаен принцип. За да бъде едно сирене Стилтън, означава, че трябва да се направи в Лестършир, Нотингамшър, или Дербишър в Англия, където само седем мандри са лицензирани да го произвеждат. Синьото сирене Стилтън винаги е с цилиндрична форма и никога не е сплеснато. Има собствена уникална коричка, а сините ивици излизат навън от центъра по много характерен начин.
Рокфорт (Roquefort)
Подобно на Стилтън, има защитено наименование за произход. Всички сирена Рокфорт се изработват от овче мляко. Само сирене, отлежало в пещерите Combalou в Рокфор Сюр Сулзон, може да бъде обозначено като Рокфорт. Penicillium roqueforti може да се намери само в същите тези пещери.
Как се прави синьо сирене Рокфор
В рамките на 48 часа след доенето на животните млякото се нагрява и поставя в големи вани, където може да ферментира. Изварата след това внимателно се нарязва на кубчета, изцежда се и се осолява. След това остава в мандрата за няколко дни, докато не бъде прехвърлена в пещерите. Точно преди да се премести в пещерите, сиренето е старателно пробито, за да се насърчи гъбичният растеж. Скоро ще се получи синьо сирене, след това ще се остави в пещерите за няколко седмици. След това питите сирене се увиват и отлежават още 3 до 10 месеца.
Други марки сини сирена
- Fourme d'Ambert;
- Valdeon;
- Cambozola black label и други.
Има хора, които избягват синьото сирене заради репутацията му, че има много остър мирис и отличително силен вкус. Въпреки това не всички сини сирена си приличат. Някои са изненадващо леки. Като общо правило меките и кремообразни сирена имат по-малко от силния мирис, който имат по-твърдите сирена. Горгонзола и Датското синьо сирене притежават най-лекия вкус. Рокфорт определено е победител в категорията силно, синьо сирене. Той има отличителна аромат. Това синьо сирене може да не е подходящо за начинаещия потребител на синьо сирене! Мейтаг е ронливо и буквално се топи в устата Ви.
Всички тези най-добри сини сирена са подходящи за приготвянето на вкусни
- фондю;
Коментари