Сиренето е най-популярната млечна храна в световен мащаб. В дългото си съществуване тя е претърпяла редица промени и в резултат имаме сирена с различна консистенция. Сериозно място сред тях заемат меките сирена. Те са с различна плътност и всяко от тях е оригинално.
Благородната бяла плесен е класика. Това прави това гурме ястие универсално. Ето най-добрите меки сирена, които гастрономите търсят.
Бри
Доколко меко ще бъде сиренето бри и каква текстура ще има зависи от времето на узряване. Колкото по-късо и то, толкова по-меко е сиренето. Бри е сред класиката на сирената с бяла плесен.
Камамбер
Това популярно меко сирене много наподобява бри, но месестата му част е по-мека- Топи се добре, затова участва в рецепти, в които се пържи. Има доста тъмен цвят в сравнение с другите меки сирена, а който харесва вкуса на гъбите, ще бъде очарован от това сирене.
Ньофшател
Не само вътрешната част, но и кората на това сирене са много приятни. То зрее сравнително дълго и затова има по-различна текстура. Има много изтънчен вкус и е чудесно за закуска.
Бурата
Бурата буквално се топи в устата. Представлява моцарела, която се оформя на торбичка и се пълни със сметана. След това сиренето се увива в листа от билката асфодел. Чрез тях лесно може да се разпознае дали сиренето е прясно.
Шаури (Cheuvre)
Толкова меко сирене като това може да бъде определено като храна с кремообразна текстура. Вкусът също е оригинален - гъбен или орехов.
Рокфор
Прави се от овче мляко и чудесно върви с ръжен хляб. Това е гурме екзотика у нас.
Горгонзола
Това синьо меко сирене се отличава със сладникавия си вкус. С круши и други плодове прави страхотен тандем. Използва се в десерти.
Байерн блу
Това сирене също е с много мека текстура и може да се ползва при канапе. То е дебело, леко киселее на вкус и с жълтеникав оттенък.
Рикота
Сиренето Рикота се произвежда от овче, краве или биволско мляко. То също е сладникаво на вкус, затова се ползва в десерти.
Фета
Сиренето Фета е солено и се слага в салати или се ползва като мезе. Леко кисело и ронливо, това гръцко сирене е обогатено с билки.
Моцарела
Моцарелата е толкова популярно сирене, че има множество разновидности. Меката моцарела е честа съставка в рецепти за пици, паста и други ястия със сирене.
Коментари