Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните сосове в света

Най-популярните сосове в света

Най-популярните сосове в света

Сосът е течна и сочна субстанция, която се поднася към основното ястие. Сосовете са познати още от древни времена. В наши дни са измислени толкова много рецепти за сосове, че броят им почти надвишава количеството храна, за която са предназначени.

В тази статия с нетърпение споделяме с вас рецептите на най-популярните сосове в света.

Сос Бешамел (Франция)

Консумира се с: риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака.

Необходими продукти: 30 г масло, 2 с.л. брашно, 600 мл мляко, сол на вкус, индийско орехче, бял или черен пипер по желание

В голяма тенджера на слаб огън разтопете маслото. Прибавете брашното и разбъркайте за около 2-3 минути до получаването на хомогенна смес. Брашното трябва леко да покафенее. След това внимателно прибавете млякото, като продължавате да бъркате, за да избегнете образуването на бучки. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри за около половин час до сгъстяване. Накрая подправете с малко сол. По желание добавете индийско орехче, бял или черен пипер.

Сос Песто Дженовезе (Италия)

Най-популярните сосове в света

Консумира се с: брускети, паста, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия

Необходими продукти: 100 мл екстра върджин зехтин, 1 връзка босилек, 2 скилидки чесън, 50 г пармезан, 50 г борови ядки, сок от половин лимон

Измийте босилека, подсушете го и го нарежете на ситно. Накълцайте чесън и настържете сиренето. Смесете сиренето, босилека и чесъна и ги смилайте в хаванче. Можете да използвате блендер, но е по-добре да направите всичко ръчно. Бавно изсипете зехтина и продължете да разбърквате. Накрая прибавете сол и лимонов сок.

Сос Тартар (Франция)

Консумира се с: риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса и яйца

Необходими продукти: 2 сурови жълтъка, 2 сварени яйца, 120 г рафинирано растително масло, 120 г заквасена сметана, 40 г мариновани гъби, 1 с.л. ситно нарязан зелен лук, 40 г горчица, 1 кисела краставица, захар, оцет или лимонов сок, сол на вкус.

Най-популярните сосове в света

Обелете сварените яйца и отделете белтъците от жълтъците. Фино настържете жълтъците и смесете в купа с горчицата и суровите жълтъци. Добавете малко олио. Нарежете на малки кубчета киселата краставица и маринованите гъби. Смесете ги със зелен лук, заквасена сметана и яйчената смес. Разбъркайте добре, подправете със сол, добавете захарта, оцета или лимоновия сок.

Сос Гуакамоле (Мексико)

Най-популярните сосове в света

Консумира се с: царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня

Необходими продукти: 2 бр. авокадо, 1 домат, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок или сок от лайм, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, половин ч.л. сол, половин глава лук.

Измийте зеленчуците. Обелете и нарежете авокадото. Отделете костилката на и намачкайте меката част на авокадото с вилица, като прибавите лимонов сок. Нарежете лука. Премахнете семките на лютата чушка и я нарежете. Нарежете домата на малки парченца. Към пюрето от авокадо прибавете магданоз, лук, люти чушки и домати, подправете със сол и разбъркайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest