Ето някои от най-популярните сосове, подходящи за всякакъв вид риба ирибни продукти:
Сос с хрян
Необходими продукти:
1 чаша рибен бульон
150 г настърган хрян
1 с. л. захар
1/2 водна чаша оцет
1/2 водна чаша сметана
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Настърганият хрян се залива с врелия рибен бульон и към него се прибавя сол, захар и оцет. Ако Ви се стори прекалено гъст сосът можете да добавите допълнително вода, но тя трябва също да е вряла. Всички продукти се разбъркват много добре, оставят се да изстинат и към тях се добавя сметаната.
Лимонов сос Бешамел
Необходими продукти:
3 с.л. брашно
4 с.л. масло
3 водни чаши студено прясно мляко
2 жълтъка
1 с.л. лимонов сок
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното и маслото се запържват и към тях се прибавя прясното мляко. По време на тази процедура, която трае около 8- 10 мин, трябва интензивно всичко да се разбърква, за да не се получат бучки. Добавете и два разбити жълтъка, като не преставате да бъркате. След като сосът Бешамел стане достатъчно гъст, прибавете към него солта, лимоновия сок и пипера.
Към така приготвеният сос Бешамел можете да добавите и подправки като копър или розмарин, както и няколко каперси. Също така можете и част от прясното мляко да замените с бяло вино.
Сметанов сос
Необходими продукти:
3 с.л. брашно
4 с.л. масло
3 водни чаши сметана
сол на вкус
черен пипер на вкус
магданоз
Начин на приготвяне:
Този сос се приготвя по същият начин като соса Бешамел, но не се използват жълтъци, за да не стане прекалено тежък, и накрая се поръсва със ситно нарязани магданоз.
Сос Тартар
Необходими продукти:
1 кутийка майонеза
1 кисела краставичка
1 връзка зелен лик
5- 6 маслини без костилката
1 лъжица магданоз или копър
горчица и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Майонезата се изсипва в купа и към нея се прибавят нарязаните на ситно краставичка, лук, маслини и нарязаният копър или магданоз. Всичко това се разбърква много добре и накрая се подправя с малко горчица и черен пипер на вкус.
Коментари