Риба и Морски Дарове

Риба и Морски Дарове

Риба и морски дарове с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различни видове риба и морски дарове.
ЛангустаЛангустаЛангустата е вид рак, подобно на омар. От лангустата се консумира месото от коремната област и опашката, които са смятани за деликатес. Лангустите достигат до 60 см на дължина, а теглото им е около 3 кг.
ЕсетраЕсетраЕсетрата е костна риба, при която по-голямата част на скелета е хрущялна. Друг отличителен белег на есетра е, че по дължината на тялото се намират пет реда костни плочки. Месото на есетрата е източник на глутаминова киселина
Сьомгова пъстърваСьомгова пъстърваСьомговата пъстърва е хибриден вид риба, който е плод на дългогодишните усилия на екип югославски учени-генетици. Сьомговата пъстърва е и изключително полезна за здравето. Сьомговата пъстърва като типичен представител на по-мазните риби
СепияСепияСепиите /Sepiida/ представляват разред главоноги мекотели. Мастилото от сепия влиза в състава на някои хомеопатични препарати срещу астма, запек, хемороиди, бъбречни проблеми, стерилитет и др. Месото на сепия е особено популярно в средиземноморската кухн
ЗмиоркаЗмиоркаЗмиорката е една от най-вкусните риби, които се срещат по нашите географски ширини. Първото нещо, което трябва да се направи при кулинарната обработка на змиорката, е да се одере. Месото на вкусната змиорка съдържа 15 протеини, 30 полезни мазнини
ХерингаХерингаХерингата има тлъсто и вкусно месо, което може да се консумира в прясно състояние, осолено, пушено или в консерви. Херингата е на огромна почит в Швеция, където да се поднесе като предястие е кощунство. Херингата е изключително полезна храна за зимата
ЛинЛинМесото на лина е питателно и много полезно. То лесно се усвоява от човешкия организъм и го зарежда с множество полезни вещества. Заради това негово качество то се препоръчва най-вече на деца и възрастни, които спазват специални диети.
ПангасиусПангасиусПангасиус е сред най-закупуваните риби у нас, тъй като цената на рибата е сравнително ниска. По думите на някои експерти пангасиус е най-мръсната риба на света. У нас пангасиус се предлага филетиран и замразен
ТолстолобТолстолобПохапването на толстолоб спомага за предотвратяването на сърдечно-съдови проблеми и пази от онкологични заболявания. Толстолобът е вкусен паниран, изпечена на скара, под формата на шишчета или филета. Месото на толстолоба е бяло.
КарагьозКарагьозКарагьозът /Alosa pontica/ е познат още като Дунавска скумрия. Месото от карагьоз се явява източник на витамини А, В5, В6, В12. Консумацията на карагьоз действа общоукрепващо, подсилва имунната система и действа положително при физическа и психическа умор
Хек (Мерлуза)Хек (Мерлуза)Хекът е подходящ за всички традиционни начини за приготвяне на риба: паниран, печен на фурна или на скара, задушен и пържен. Хек отлично се комбинира с домати и доматен сос. Месото на хека е бедно на мазнини
МрянаМрянаПохапването на мряна, освен че е наслада за сетивата, е пиршество и за организма, тъй като той се снабдява с полезни вещества. Мрените /Barbus/ представляват род, в който попадат над 300 вида риби. Общото между повечето видове мряна е, че разполагат с чиф