Сортове Вина

Сортове Вина

Сортове вина в България и по света. Виж с какво се характеризират различните сортове вина и какви са особеностите им.
РозеСортове ВинаРозе
07 Септ.
Росица Стоянова
Дом периньонСортове ВинаДом периньон
17 Април
Кристина Черникова
РиохаСортове ВинаРиоха
16 Март
Кристина Черникова
ГарганегаГарганегаГарганега /Garganega/ е бял сорт грозде, който дава приятни бели вина. Лозите Гарганега са изключително популярни в Италия, където се отглеждат вече векове наред. Може да съчетаете Гарганега с различни десерти
Неро Д‘аволаНеро Д‘аволаНеро Д‘авола /Nero d'Avola/ е червен винен сорт грозде, който се отглежда в Сицилия, Италия. Всъщност смятат, че Неро Д‘авола е най-важният такъв сорт по тези земи. Неро Д‘авола изисква да бъде съчетано със също толкова отбрана храна
ТемпранийоТемпранийоТемпранийо /Tempranillo/ представлява стар червен сорт грозде, който дава висококачествени вина. Най-много масиви с този сорт се срещат в известния винарски район Риоха, намиращ се в Испания.
ВиониеВиониеВионие /Viognier/ представлява бял сорт грозде, от който се добива качествено вино. Тези лози са най-силно разпространени на десния бряг на река Рона във Франция.
КанайолоКанайолоКанайоло /Canaiolo/ представлява червен винен сорт грозде, който се отглежда широко в централна Италия, най-вече в Тоскана. Среща се още в Марке, Лацио и Сардиния.
ТребианоТребианоТребиано се характеризира с изправени лози. Листата са големи, плътни заоблени, обикновено триделни. Те са груби и мъхнати от долната си страна.
Вилар бланВилар бланВилар блан (Villard blanc) е хибриден сорт бяло грозде, произхождащ от Франция. Вилар блан е получен след кръстосване на сортовете Зейбел 6468 и Зейбел 6905 в Монпелие. Вилар блан се съчетава перфектно с морска храна
МискетМискетМискет е винен сорт грозде, който се отглежда в България от много години. Мискет се считат за местни, но се срещат и в няколко други страни. Мискет си подхожда отлично с морска храна
Вино МалагаВино МалагаМалага е популярно ликьорно вино, което е характерно за Испания. Вино Малага се приготвя в района на град Малага, разположен по крайбрежието на Средиземно море и заобиколен от планини. Малага е сред подсилените вина, които могат да се съчетаят с плодове
Вино ПортоВино ПортоПорто е подсилено ликьорно вино, характерно за Португалия. Виното Порто е популярна още под наименованието Портвайн. Порто се приготвя в североизточните предели на страната и по-точно в долината на река Дуро.
Пети вердоПети вердоПети вердо /Petit verdot/ представлява червен винен сорт грозде, който е характерен най-вече във Франция, и по-конкретно в района на пристанищния град Бордо.
Вино МадейраВино МадейраМадейра представлява ликьорно вино, което се приготвя на едноименния португалски остров, намиращ се в Атлантическия океан, срещу северозападните предели на Африка.