gotvach.bg»Статии»Сортове Вина
Сортове Вина

Сортове Вина

Сортове вина в България и по света. Виж с какво се характеризират различните сортове вина и какви са особеностите им.
Дом ПериньонСортове ВинаДом Периньон
21 Септ.
Кристина Черникова
ВиониеСортове ВинаВионие
30 Август
Кристина Черникова
АлбариньоСортове ВинаАлбариньо
21 Август
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ГарганегаГарганегаГарганега /Garganega/ е бял сорт грозде, който дава приятни бели вина. Лозите Гарганега са изключително популярни в Италия, където се отглеждат вече векове наред.
Пино БланПино БланПино блан /Pinot blanc/ представлява стар, бял сорт грозде. Пино блан произлиза от Франция. От този сорт грозде пино блан се произвеждат бели вина.
Пино ГриПино ГриПино гри дава меки и ароматни вина, които имат хармоничен привкус. Вината Пино Гри се отличават със свежест и отличен киселинен баланс.
Пино МьониеПино Мьоние
03 Февр.
Rosi Stoyanova
Пино Мьоние (Pinot Meunier) е червен винен сорт грозде, който произхожда от районите на Бургундия и Шампан, Франция. Вината Пино Мьоние, си отива с храни като риба тон, скариди, доматена салата с лук, калмари
ШардонеШардоне
03 Февр.
Rosi Stoyanova
Шардонето много успешно се съчетава с пресни зеленчуци и различни летни ястия. Шардоне е отлична компания на мазна риба и морски дарове. Шардоне е изключително подходяща за комбиниране с различни видове паста
Пино НоарПино НоарПино ноар е много популярен и стар, червен винен сорт грозде Вината пино ноар се характеризират както с интензивен, така и с не толкова наситен цвят. Пино ноар много си отива с червени меса.
РозеРозе
07 Септ.
2
Rosi Stoyanova
Розе е приятно слабо таниново вино, което се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина. Характеристики на Розе. Поднасяне на Розе
РиохаРиохаРиоха /Rioja/ се наричат висококачествени вина, които се произвеждат от сортове, отгледани в едноименния винарски район в Испания. Риоха включва бели и червени вина. Червените вина от Риоха се съчетават с говеждо, телешко, агнешко и свинско месо.
Неро Д‘аволаНеро Д‘аволаНеро Д‘авола /Nero d'Avola/ е червен винен сорт грозде, който се отглежда в Сицилия, Италия. Всъщност смятат, че Неро Д‘авола е най-важният такъв сорт по тези земи. Неро Д‘авола изисква да бъде съчетано със също толкова отбрана храна
ТемпранийоТемпранийоТемпранийо /Tempranillo/ представлява стар червен сорт грозде, който дава висококачествени вина. Най-много масиви с този сорт се срещат в известния винарски район Риоха, намиращ се в Испания.
КанайолоКанайолоКанайоло /Canaiolo/ представлява червен винен сорт грозде, който се отглежда широко в централна Италия, най-вече в Тоскана. Среща се още в Марке, Лацио и Сардиния.
ТребианоТребианоТребиано се характеризира с изправени лози. Листата са големи, плътни заоблени, обикновено триделни. Те са груби и мъхнати от долната си страна.