Хората рядко пият пенливо вино, ако нямат специален повод и това изглежда странно, но е реален факт. Пенливите вина са празнични, но и отлична компания на храната от закуската до вечерята.
Когато се заговори за пенливо вино, всички се сещат за шампанското, но наред с него има още много приятни качествени пенливи вина и едно от тях е Кава. За да намерим мястото на това чудесно испанско пенливо вино сред останалите предложения от пенливи вина, е нужно да разграничим тази винена група от останалите предложения на винопроизводителите.
Начин на производство на пенливо вино и сортове грозде за него
Пенливо вино се нарича това, в което има балончета газ. Прави се по 2 метода.
При първия, традиционен метод, балончетата се получават следствие на първичната и вторичната естествена ферментация на виното. Това е много трудоемък процес и може да струва години опити на дадена къща да стигне до уникален вкус пенливо вино. Процесът включва и допълнително време за ферментиране в самата бутилка, отлежаване. Така пенливите вина развиват допълнителен маслен вкус и са много фино газирани.
При втория метод вторичната ферментация става в големи съдове от неръждаема стомана и основно се използва за правене на пенливи вина от ароматни сортове, където целта е да се запази свежестта на гроздето.
Сортовете грозде за пенливо вино са местни, което придава характерен вкус, аромат и разпознаваемост на всяко пенливо вино.
История на кава - испанско пенливо вино
Кава е испанско пенливо вино, произвеждано предимно в Каталуния, както и в автономните райони Арагон, Кастиля - Леон, Екстремадура, Риоха, Навара, Валенсия. Кава е повече название на начина на производство, отколкото на регион.
Кава на испански означава изба под земята в смисъл на винарска изба, а не в смисъл на производител. Названието е сравнително ново, от средата на миналия век, и идва след като французите успешно защитават марката си шампанско за пенливо вино.
Произходът на кавата се открива през 19-ти век. През 1850 година Луис Юсто Вилануева представя технологията на производство на кава. Според него първо трябва да се вземе не пенливо вино, след това да излее в бутилка с дебели стени, да се добави смес от мая и захар и да се остави в хладна изба.
Във всяка такава бутилка ферментацията ще започне, маята ще абсорбира захар, което ще добави няколко градуса алкохол към виното, както и вълшебни мехурчета. Разбира се, опитите са много, преди да се достигне до успешното представяне на виното, познато днес като кава.
Големият пробив идва през 1872 година, когато Равентос прави опити да направи качествено пенливо вино в района на Пенедес. Тогава той оставя вино от своята изба за вторична ферментация в бутилка и през 1879 година продава първите 12 бутилки. В следващите шест години Равентос значително усъвършенства производството. Умира през 1885 година, но наследниците му продължават работата му и днес създадената от него изба е сред водещите за производство на кава.
Сортове грозде за производство на кава
Законодателството е определило 9 сорта грозде, които могат да се използват за производство на това испанско пенливо вино. Пет от тях са бели и четири са червени сортове, но на практика почти всички предложения за кава се правят от три сорта - ксарело, макабео и парелада.
- Макабео е сортът, на който се дължи флоралният аромат на виното. Той е по-непретенциозен от останалите два и на него се дължат свежестта и киселините във виното. Този основен сорт грозде в кава има лимонов вкус и леко горчив завършек, който се долавя и във виното.
- Ксарело дава плътността и способността за отлагане на виното, на него се дължи тялото на самата напитка. От него идва и характерният землист аромат.
- Парелада е лек и свеж сорт, който прави виното пивко и леко, този сорт дава и нюансът на пикантни цитруси.
Тези три сорта обикновено се смесват, за да дадат балансирания плодов вкус на испанската кава, която е по-малко сладка от Просеко и не толкова ядкова като винтидж шампанското. Впечатлението е за несладко пенливо вино, много близо до вкуса на френското шампанско.
Производство на кава
Кава се произвежда по традиционния метод за пенливо вино във Франция, тоест то е произведено така, както и шампанското, но с други сортове и на друго място.
При пенливите вина е важна степента на сладост. По-сладките варианти омекотяват аромата и правят вината кава особено подходящи за неангажираща напитка по време на парти. Те са и по-подходящи за съчетаване с храна, а цели менюта с пенливо вино към всяко ястие отдавна не са проява на ексцентричното поведение.
Отлежаване - минималният период на отлежаване за кава е 9 месеца. Тази категория се нарича просто Cava и около 87 процента от цялото производство. Това е вино за всеки ден.
Следващата категория е Reserva, вината са на възраст 15 месеца. В тях вече се усещат нотки на сушени плодове, ядки и карамел.
Вината на възраст 30 месеца е от категория Gran Reserva и са много по-сложни. Ароматът е доминиран от нюансите на хляб и какао, а има и повече дъх на сушени плодове. Такива вина представляват около 2 процента от общото производство на кава.
През 2018 година в Испания въвъждат въведена нова категория кава - Cava de Paraje Calificada. Това са топ вина, отлежали на утайка поне 36 месеца.
Приликите на кавата с френското шампанско продължават и с чашите, в които се сервира - те са същите, както и с температурата - чашата трябва да е много добре изстудена, но не замръзнала. Ако е прекалено студена, основните й аромати ще бъдат маскирани.
Място и значение на кава сред другите пенливи вина
От потребителска гледна точка кавата е много по-напред от шампанското. Това пенливо вино е по-евтино, а по отношение на качеството не отстъпва на останалите пенливи вина.
Кавата е второто по важност пенливо вино в света и популярността му расте непрекъснато. През 1980 година производителите на този вид вино са били само 8, а сега са над 270. В момента Испания е вторият най-голям производител на пенливо вино в света и огромно количество от продукцията е именно кава.
Последните данни сочат, че в страната се произвеждат над 200 милиона бутилки годишно, като за износ са не повече от 7-8 процента. Кава се пие абсолютно навсякъде в Испания. Консумацията е в огромни мащаби и туристите също допринасят за това, но кава пият най-вече самите испанци. Това обаче не е свързано с някаква особена традиция, а с факта, че кава е отлично питие. Това го знаят и в САЩ, където е първенството на употреба на кава в страни извън Испания, а Русия заема второ място сред страните, където това испанско вино се цени.
Как се пие кава?
Кавата, като всички пенливи вина, е универсална напитка, която може да се пие самостоятелно като аперитив. То обаче си партнира чудесно с морски риби, а също с пържени хрупкави храни. Речните риби също влизат в категорията, както и сушито. Деликатните ястия на китайската кухня харесват компанията на кавата, която участва на различни трапези основно със сухите версии на пенливото вино, характерно с до 12 грама остатъчна захар.
Коментари