Требиано /Trebbiano/ представлява известен бял сорт грозде, който е много разпространен в Италия. Там присъстват около 50 000 хектара от него. Сортът обикновено се влага в купажни вина, но може да послужи и за направата на сортови вина. Освен в Италия се отглежда и на много други места по света, включително Канада, САЩ, Испания, Франция, Португалия, Австралия, Уругвай, Аржентина, Мексико, Молдова и др. У нас също се срещат масиви с Требиано, макар и неголеми.
Требиано се характеризира с изправени лози. Листата са големи, плътни заоблени, обикновено триделни. Те са груби и мъхнати от долната си страна. Горната им страна е обагрена в тъмнозелено, а долната е сравнително светла. Гроздовете са със среден размер, сбити, притежаващи цилиндрична или конусовидна форма. Отличават се със заострени краища.
Зърната са обли, средно големи, първоначално зелени, а след узряване жълтеникави. Снабдени са със здрава и еластична обвивка, под която се крие деликатно и воднисто месо. При механично събиране на реколтата трябва да се внимава много, тъй като деликатността на месестата част прави плода уязвим. Плодовете на Требиано се характеризират с високо киселинно ниво, деликатен аромат, ненатрапчив вкус. Понякога се забелязват плодови нотки. Съдържанието на захар при тях възлиза на около 17 процента.
Требиано сякаш се развива най-добре на песъчливо-глинести почви при слънчево и топло време. Този сорт грозде узрява сравнително късно-през първата половина на месец октомври. Ако се отглежда на правилния терен, се наблюдава добра родовитост и бързо развитие на лозите. Требиано е устойчив на болести, но ако расте върху пясъци, в корените му могат да се появят кръгли червеи.
История на Требиано
Съществуват известни съмнения относно произхода на Требиано, тъй като големи насаждения с него присъстват и във Франция. По тази причина не може със сигурност да се каже дали негова родина е Италия, или Франция. Със сигурност се знае обаче, че още по римско време сортът се появява в източното Средиземноморие. През тринадесети век той е известен в Болоня.
Години наред Требиано е бил употребяван от винопроизводителите в Тоскана при приготвянето на червените вина Кианти. По това време е съществувало мнението, че той прави обагрянето на този тип вина по приятно, а освен това прави напитките по издръжливи. Към днешна дата тази практика не е особено актуална.
Видове Требиано
Требиано наистина е един чудесен сорт, който обаче разполага и с не по-малко качествени подсортове, влизащи в състава на запомнящи се купажни вина. Такива сортове са:Видове Требиано
- Требиано веронезе /trebbiano Veronese/;
- Требиано ди соаве /trebbiano di soave/;
- Требиано ди лугана /trebbiano di lugana/.
Разновидност на Требиано се среща и в Умбрия.
Там подсортът се нарича проканико /procanico/. Други подсортове, които италианските винопроизводители ползват, са:
- Требиано романьоло /trebbiano romagnolo/;
- Требиано джиало /trebbiano giallo/;
- Требиано тоскано /trebbiano toscano/;
- Требиано д‘абруцо /trebbiano d’abruzzo/;
- Требиано дела фиама /trebbiano della fiamma/.
Характеристики на Требиано
Вината, в които участва Требиано, обикновено са бели, свежи и фини. Обагрянето им е от светло до златисто. Понякога могат да присъстват и зеленикави оттенъци. Вкусът е балансиран и много приятен. Долавят се плодови нотки, напомнящо за лимон, грейпфрут, зрели ябълки, праскови. При отпиване се усеща деликатен опияняващ аромат, който също напомня на изброените плодове. Нивото на киселинност е свежо. Съдържанието на захар е задоволително.
Поднасяне на Требиано
При поднасяне на вино от този сорт грозде няма нищо по-специфично, отколкото при вината от други сортове. И в този случай бялото вино трябва да се охлади, преди да бъде поднесено. Старайте се да се придържате към температура от 8-10 °C. Разлейте виното в класическата чаша лале, която е особено подходяща за леки и млади винени напитки. Припомняме, че чаша тип лале се характеризира с плавно отварящ се навън горен ръб. При разливане на питието няма нужда да пълним съда изцяло, а само половината от него или 2/3.
Вината от Требиано е добре да се поднесат в началото на вечерта, тъй като са по-леки, а по правило, когато се консумират няколко вида вино, се започва от свежите към по-тежките и отлежали алкохолни напитки. За щастие, изборът на добавки към тези бели вина е доста богат. Без съмнение най-подходящи са ястията от риба и морски деликатеси като раци, омари, скариди и миди.
Заложете на хек със сметана, хек с миди, октопод на жар, скариди на тиган или пък на суфле от раци. Ако не сте сред запалените любители на морска храна и предпочитате птичето месо, също ще има какво да комбинирате вината от Требиано. Тогава ще можете поднесете виното в компанията на специалитети като пиле тика, пиле в пергамент, пилешки шиш или пилешки шницели.
Подходяща апетитна добавка към този тип бели вина са и някои млечни продукти. Заложете на твърдите и уханни кози сирена и ще се радвате на много хармонизиран краен резултат. Ако предпочитате постните ястия пък, можете да приготвите свежа салата, която също толкова добре ще се съчетае с виното. Ако още не сте решили коя точно да подберете, ви предлагаме да се спрете на салати с рукола, салата с карфиол или табуле.
Коментари