Небиоло

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Небиоло

Небиоло /Nebbiolo/ представлява червен винен сорт грозде, който е познат на лозарите от много векове. Той е характерен за Италия, но се отглежда и в други страни, сред които САЩ, Аржентина, Мексико и Австралия. Сортът е познат още с названията Pugnet, Chiavennasca, Spanna и Picotener.

Небиоло лесно може да се разпознае. Той притежава средно голям лист, обагрен в тъмнозелено, плътен и мек, с лъскава повърхност, триделен или петделен. В долната си част е покрит с нежен мъх. Гроздът при небиоло е сравнително голям, с формата на цилиндър, сбит. Зърната на този сорт не са особено големи. Те са заоблени и оцветени в тъмносиньо или наситено пурпурно. Месестата част е сочна, покрита с тънка ципа. Те дават тъмночервено вино, което има оранжев оттенък.

Небиоло е сорт, който е труден за отглеждане, тъй като е претенциозен по отношение на почва и климат. Лозите се развиват най-успешно, ако се засадят върху варовикови почви, като същевременно трябва да е подбран парцел с южно или югозападно изложение. Качеството на почвите се отразява върху вкуса на плода.

Има изисквания и за надморската височина, най-добре тя да е между 150 и 300 метра. Освен това мястото, където ще се стопанисва сортът, не трябва да е нито студено, нито ветровито. Лозите на небиоло са със среден растеж. Ако се отглежда при необходимите условия, този сорт разцъфва рано.

Същевременно зрее късно, ето защо гроздоберът при него настъпва през месец октомври. След като е засаден на подходящ терен, сортът расте здрав и силен. При това положение той рядко се поддава на болести или измръзване. Напоследък се правят усилия, да се изучи потенциалът на този сорт грозде и извън Пиемонте, Валтелина и Ломбардия.

Грозде Небиоло

История на небиоло

Небиоло има много стара история. Този сорт грозде произлиза от района на Пиемонт, Италия. Той се е отглеждал още през римско време. Има две предположения относно произхода на името му. Мнозина смятат, че nebbiolo произлиза от латинската дума nobile, която се превежда като благороден. Някои обаче търсят корените на името другаде. Според тях е по-вероятно наименованието nebbiolo да е свързано с думата nebbia, превеждаща се като мъгла. Всъщност мъглата е често срещано явление в Пиемонт през месец октомври, когато се обират узрялата реколта.

Характеристика на небиоло

Вината, които се добиват от небиоло, се характеризират с гранатовочервен цвят, но имат и оранжевеещ отенък. Уханието на гроздовия еликсир е примамливо и завладяващо. Усетите ли аромата на питието, моментално ще се пренесете мислено на зелена поляна с много виолетки. Също така по-слабо се долавят нотки на пръст. Много често се добавят аромати на дребни плодове като слива, къпина, малина, а също и шоколад. Понякога се усещат чаени листа, розов цвят, подправки и смола.

Вината, които се получават от небиоло, са високо алкохолни. Съдържанието на танини в тях също не е никак малко. Те също така се характеризират и с отлична киселинност. Виното от небиоло се нуждае от стабилно сериозно отлежаване в каци или бутилки. Смята се, че стареенето на питието в дървени бъчви само му помага да развие аристократичен букет. Ето защо винопроизводителите ги оставят да отлежат дори цели десетилетия. От това грозде се правят качествени вина като Sizzano, Carema, Langhe Nebiolo. То влиза в състава и на някои купажни вина.

Поднасяне на небиоло

Вино Небиоло

Виното от небиоло е елегантно и фино. То заслужава да се поднесе с нужното внимание. Като за начало, изберете подходящи чаши за напитката. Разбира се, можете да се спрете на каква да е класическа чаша за вино, но истинските ценители избират чашата с най-подходящата форма, при която всеки малък детайл разкрива най-доброто от аристократичното небиоло.

За него се препоръчва чаша за вино, която да е издължена и в никакъв случай малка. Те се разширяват плавно и едва забележимо надолу, докато в горната си част са стеснени. Тази форма позволява на уханието да се издига плавно нагоре, а така богатството на букета се усеща най-силно. При поднасяне виното не трябва да е прекалено охладено. Добре е температурата му да варира между 16 и 18 °C.

Комбинирането на вино с подходяща храна често ни затруднява. Трудностите идват от това, че храните, които често присъстват на нашата трапеза, може би не са от най-подходящите за мезе на дадения тип питие. Тогава се изправяме пред дилемата дали да се съобразим с кулинарните правила или да разчитаме единствено на собствения си вкус.

Това всеки трябва да го реши за себе си, но все пак не трябва да се забравя, че храните, които подбираме, не трябва да засенчват положителните характеристики на виното и целия му чар, а само да ги разкрият и подчертаят. Тоест не бива да избираме ястия, при които присъстват остри и натрапчиви вкусове и аромати.

Що се отнася до небиоло, можете да заложите на добавки от говеждо месо. Можете да се спрете на Говежди кръгчета с доматен сос, Говеждо с дюли, Печено говеждо или Ростбиф.

Добра работа биха свършили още ястия от телешко месо или сухи мезета. Ако сте сред големите любители на млечните продукти, можете да пренебрегнете месата и да комбинирате небиоло с някакъв вид сирене. Тук гастрономите силно препоръчват синьо сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес