Във виното е истината - така твърди известна крилата фраза, преписвана на римляните. Това ни навежда на мисълта за древното минало на тази напитка. Всъщност римляните са едни от по-късните почитатели на виното. Ако се върнем още по-назад в дълбините на времето, ще научим за християнската легенда за Ноевия ковчег, който спрял в планината Арарат и първата култура, която засадил Ной, била лозата. Ясно е, че култивирането на лозата е станало в най-дълбока древност, вероятно още с откритието, че зърната на гроздето, оставени на съхранение, бързо започват да ферментират.
В течение на хилядолетия човекът е използвал тази особеност на пресните плодове, за да произвежда напитка, която е ставала все по-популярна. Днес има много на брой винени сортове грозде. От тях се произвеждат вино от двата основни вида - червено и бяло. Ще се спрем накратко на някои от най-известните сортове грозде за червено и бяло вино.
Сортове, от които се произвежда червено вино
Каберне фран
Лесно се познава, че произходът му е от Франция. Масиви от Каберне фран се отглеждат в южните части на страната. Комбинира се със сортовете Каберне Совиньон и Мерло, без да е доминиращият сорт.
Каберне Совиньон
Това без съмнение е най-известният сорт грозде за червено вино. Разпространен е навсякъде по света и се чувства много добре в дъбови бъчви. По тази причина вината отлежават дълго в тях. Виното, получено от този сорт, или комбинирано с Мерло и Мавруд, има хармонично развити ароматни и вкусови качества.
Мавруд
Това е един от българските сортове грозде за червено вино. Отличителна черта му е, че е със силна захарност, но не е издръжлив на студа. Гроздето е от късно зреещите. Масивите са основно в югозападната част на страната ни, но Мавруд се отглежда и на други места. Полученото от Мавруда вино е силно алкохолно, с плътен вкус и добре балансирано. Те са с наситен рубинен цвят и отлежават в дъбови бъчви.
Мерло
Това е световният лидер на червените гроздови сортове. Вината от Мерло не отлежават. Пият се като младо вино заради мекотата им. Потенциалът им за стареене обаче е голям, има вина, които отлежават дълги години и са много известни сред любителите.
Пино ноар
Това е сортът червено грозде, от което са получени вината от областта Бургундия. Пино ноар са много известни и скъпи, тъй като са с много високо качество.
Памид
От този сорт се прави вино, което да се пие веднага. Нарича се трапезно вино и е с лек и свеж вкус, а на цвят е светло червено и розово. Памидът спада към така наречените тънки вина.
Сортове грозде, от които се прави бяло вино
Мускат
Виното, което се получава от сорта Мускат има отличаващ се характерен вкус и аромат. Те не спадат към балансираните вина, а по-скоро към свежите.
Ризлинг
Произходът на този сорт е от Германия. Вината от Ризлинг са високозахарни, с добре постигнат киселинен баланс и имат потенциала да отлежават.
Шардоне
Това е най-известният сорт бяло грозде. Може би е най-известното сред любителите на виното. Това е един от най-старите сортове в области като Бургундия, Шампан, Шабли и други, които са известни винарски центрове. Масиви от Шардоне се отглеждат по цял свят.
Мискет
Мискетът е наш, роден сорт, който се получава след като смесват сортовете Димят и Ризлинг. Центърът, където се произвеждат тези бели вина, е районът на Карлово.
Мавруд
Това е наш сорт, който никога не е губил престиж. Вината, произведени от него, са харесвани и обичани като символ на българското винарство. Сортът е национална гордост. Основните масиви са в Тракийската низина, но се садят и нови по Черноморието и югозападна България. Труден за отглеждане сорт, но подходящ за вина за стареене.
Силата на бялото вино е в свежестта и вкуса на прясното грозде.
Коментари