Сигурно сте чували, че антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Това е и причината есенният плод да намира все по-широко приложение и в козметиката.
От друга страна, неотдавна учени са установили, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.
За ползите от вкусния плод е казано и изписано много, затова днес ще ви запознаем с най-популярните сортове десертно грозде. Освен че всички те са надарени с прекрасен аромат и свеж вкус, могат да ви бъдат и верни помощници в приготвянето на най-различни десерти.
Траминер
Траминерът е може би най-известният сорт бяло десертно грозде. Узрява септември и е сладко и ароматно. Кожата му е по-дебела, но пък сигурно сте виждали не един и двама души, които старателно белят всяка гроздова кожа зърно по зърно. Е, предимството е, че се бели лесно, а и е изключително подходящо за направа на вино.
Сензо
Сензо (Cinsault) е стар френски сорт. Разпространен е най-много в Южна Франция. Сензо е включен в стандартния асортимент на Молдова и Украйна. У нас сорт Сензо се среща главно във Врачанска област (Оряховски район). Сензо е винен сорт, но гроздето му е много добро и за консумация в прясно състояние. Когато е засаден на подходящи почви, от гроздето на сорта Сензо се получава доброкачествено червено вино.
Хамбургски мискет
Хамбургският мискет е средно голям, разклонен, силно рехав. Зърната на този сорт грозде са средно големи, овални, сладки, със силен мискетов вкус. Гроздето е приятно за ядене и подходящо за съхраняване. Използва се за гроздов сок, компоти, както и за приготвяне на мискетови вина и ракии.
Велика
Един от търсените сортове от любителите заради големите гроздове и много едрите и хрупкави зърна е именно Велика. Кожицата е тъмночервено-виолетова, а сокът е безцветен. Достойнство е, че значителна част от нормално развитите зърна на сорт грозде Велика са безсеменни. Негов голям плюс е и фактът, че не се рони.
Кашмиш
Кашмиш пък е розов сорт, отново без семки, с тънка кожа. На вкус е хрупкаво и изключително сладко. Произходът му е от Молдова и е кръстоска между Кардинал и Кишмиш розов. Дълго време може да се запази свежо.
Коментари