Турската десертна кухня се слави със своите пудингови сладки изкушения.
Повечето от нас познават вида и вкуса на ашурето. Той е типичен турски десерт, известен не само в България и в редица други страни.
Ашуре
Според ислямската вяра десертът води своето начало от спасителя Ной, който след големия потоп направил ашуре от различни продукти. Той прибавил захар, зърнени храни (пшеница, леблебия и други), сушени плодове (смокини, кайсии, стафиди), ядки.
И до ден днешен приготвянето на ашуре носи социална значимост и е незасенчена традиция в турското общество.
Зерде
Зерде (Zerde) е друг традиционен турски десерт, който се приготвя най-често за сватби и рождени дни. В състава му присъстват вода, ориз, царевично нишесте, а за да се сдобие с жълтия си цвят, се добавя и малко шафран и куркума. Гарнирането на десерта става по желание, а именно с касис, кедрови ядки, розова вода, нар, шамфъстък.
Млякото с ориз
Млякото с ориз (Sütlaç) - Сутляш, е един страхотен десерт, който е широко разпространен не само по турските земи. А с малко добавка от канела, стафиди или ядки става незаменимо сладко изкушение.
Тавук гьогсю
Един изключително интересен турски десерт съдържа пилешки гърди (Tavuk Göğsü). Той се приготвя, като пилешките гърди се сваряват, разкъсват се на малки влакна, след това се слагат да се варят с прясно мляко, захар и ориз или царевично нишесте. Може да се добави и канела.
Кешкюл
Един друг интересен с спадащ към лесните турски десерт е Кешкюл (Keşkül). Той е вид пудинг, приготвен от натрошени бадеми, настърган кокос, мляко, захар, оризово брашно и царевично или картофено нишесте. Поднася се на стайна температура или студен.
Джезерие
Името на десерта Джезерие (Cezerye) идва от арабската думата cezer, която означава моркови. Това сладко турско изкушение съдържа карамелизирани моркови с канела, ядки като орехи, лешници или шамфъстък, покрити с настърган кокос.
Локум
Друг традиционен и световно известен десерт от Турция е локумът. Първоначалната дата за изобретяването на локум не е известна, но това не е попречило той да придобие голяма слава. Днес са познати много различни вкусове и разновидности на локума - с ядки или подправки, които ги правят неотразими и с незабравим вкус.
Пишмание
Пишмание (пişmaniye или pishmaniye) са малки турски сладкиши, приготвени чрез смесване на брашно, печено в масло и изтеглена захар. Понякога се гарнират с ядки, най-често шамфъстък.
Коментари