Турската кухня има богато разнообразие от сладкиши и закуски. Сладки и солени изкушения изобилстват и ни изкушават.
Най-известни са: баклава, мляко с ориз на фурна, грис халва, шамбалъ, ашуре, ислак кек, казан диби, шекерпаре, реване и кюнефе. Те са сладки вкусотийки, които са подходащи за закуска и за десерт след основно ястие.
Солени закуски от турската кухня са: пиде, катмери, тутманик, турски симити, бюрек, банички с различни солени пълнежи и много други. Турската кухня е богата на предложения от вкусни сладки и солени закуски.
Баклавата е тестено сиропирано изделие, което можете да хапвате на закуска. Мляко с ориз, грис халва и ашуре са сред умерено сладките закуски. Грис халвата се приготвя от грис, мляко, захар и орехи. Типична сладка закуска от турската кухня. Ашурето е изкушение с жито.
Шамбалъ е сиропиран тестен сладкиш. Ако Ви се хапва нещо шоколадово и много вкусно, тогава си изберете ислак кек. Казан диби е невероятно вкусен кремообразен сладкиш. Шекерпаре е сиропирано изкушение. Кюнефе е вкусна сладка закуска с кафаиф и сладък крем.
Солените закуски, на които можете да се насладите, са много. Пиде е една от тях. Това е вкусна тестена закуска под формата на лодка и се приготвя с различни солени плънки. Те може да бъдат с кайма, лук, домати, подправки, сирена, кашкавал, различни колбаси и яйце.
Катмери е вкусна закуска подобна на хлебче или палачинки. Може да бъде приготвена с различни плънки.
Тутманикът е пухкава тестена закуска със сирене, кашкавал или съчетание от тях. Турските симити са солени гевречета със сусам.
Бюрекът е вкусна баничка с различни солени пълнежи - кайма, сирене, кашкавал, картофи, спанак и месо.
Коментари