"Една ябълка на ден пази доктора от мен! " Ако не сте чували тази максима, то е време да поправите тази грешка, като започнете да хапвате ябълки по-често. В България има много и различни сортове ябълки, кой от кой по-вкусен и полезен.
Ябълките се консумират основно сурови, но се преработват в различни форми като сокове, печени в различни блюда, сушени, както и преработвани в различни алкохолни напитки. Ето и най-популярните сортове ябълки!
Съществуват над 7500 различни ябълки. Повечето от тях са десертни и се ядат сурови. Има обаче и култивирани - те са специално за готвене или създаване на ябълково вино. Ябълките за ябълково вино обикновено са твърде тръпчиви и твърди за ядене, но те дават на питието богат вкус, който десертните ябълки не могат.
Едни от най-често отглежданите и съответно консумирани, поне у нас, са сортовете Златна превъзходна (Golden Delicious) и Гала (Gala).
Златна превъзходна (Golden delicious)
Това е сорт ябълки, който е много вкусен и популярен не само в България, но и по цял свят. Тази ябълка е едра, с жълт цвят на плода. Обикновено узрява през септември. Този сорт ябълки са сочни, сладки и много полезни.
Гала (Gala)
Това е сорт ябълки, който има червен цвят. Тя се получава, когато се кръстосат други два сорта ябълки - а именно - сортовете Кийдс Ориндж Ред и Златна превъзходна. Тези ябълки са по-малки на размер, червеникаво-оранжеви, често се забелязват вертикални линии по тях. За разлика от Златна превъзходна, те имат малко по-кисел вкус.
Петровка
Това е друг доста познат сорт ябълки в България. Както подсказва и името й, ябълката се казва Петровка, тъй като може да бъде откъсната на Петровден, през лятото. Тази ябълка е дребна, а цветовете й са или червени, или зелени. Много характерно за Петровката е, че има специфичен аромат и сладко-кисел вкус.
Айвания
Този сорт ябълки може да бъде определен като български зимен сорт. Ябълките на Айвания не са много големи и имат конусовидна форма. Обикновено са в зелено-жълти цветове, с лека червенина на места.
Флорина
Това е сорт ябълки, идващ от Франция. Там обаче не я наричат така, а Керина. Основният цвят е жълто-зелен, почти изцяло покрит с червени до тъмночервени ивици, с многобройни бели точици и умерен восъчен налеп.
Грени Смит
Това е сорт ябълки, който сме сигурни, че сте опитвали, въпреки че е открит в Австралия през 1868 г. Кръстен е на Мария Ан Смит, която развива сорта от случайна издънка. Плодовете се изменят от напълно зелени до жълти, когато презреят. Киселинността намалява значително при зреене и ябълката добива балансиран вкус.
Ако обичате ябълки, опитайте тези изпробвани рецепти:
- ябълков пай;
Коментари