Всички си спомняме с умиление детството си, когато сме се катерили по дърветата и сме яли плодове директно от дървото - ябълки, круши, череши и естествено - сини сливи.
Спомняте ли си любимите си сливи? Нека видим кои са най-популярните сортове у нас, а и по света. Във всеки случай не пропускайте да хапвате при първа възможност който и да е тези сортове сливи - всички за полезни за стомаха, за кръвта и за сърцето.
Сред основните ползи от хапването на сливи са:
- борбата с анемията;
- подобряване паметта;
- подобряване на зрението;
- по-добро храносмилане;
- по-здрави кости.
Синя слива
Синята слива (Prunus domestica) се отличава с богат вкус, високо съдържание на захар и специфична яйцевидна форма. Плодът е широко използван в кулинарията. От него се приготвят конфитюри, сладка, използва се като добавка в различни ястия, но се яде и сушена. Освен в сладкиши синята слива е подходяща и за различни яхнии с месо. Вижте всички ползи и свойства на сините сливи.
Този сорт е широко приложим в народната медицина, защото има силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Трябва все пак да се внимава с консумацията при наличието на бъбречно заболяване например поради високото съдържание на оксалати. Същото важи и за заболявания като ревматизъм, подагра и др.
Сливи Ренглота
В България имаме основно два вида ренглоти - зелена и алтънова. И двете имат кръгла форма, сочни са и с наситен аромат. Изключително вкусни, те могат да се консумират директно или да се използват в кулинарията. Много подходящи са за приготвянето на различни кексове, пайове и др. сладкиши със сливи, както и за сокове и нектари. Ренглотата се използва и за приготвяне на ракия.
Сливи Мирабела
Този сорт сливи се отличава със средно малки плодове с жълт цвят, които са с прекрасен аромат и страхотен вкус. Плодовете са изключително подходящи за директна употреба поради сочната си вътрешност, но могат да се използват за производството на сокове, нектари, компоти със сливи и пр. Използват се също така и за производството на ракия, която се характеризира с невероятен аромат и вкус.
Сливи Джанка
Джанката е от рода на сливите, характеризира се с малък размер и кисел вкус (в повечето случаи). Плодовете могат да бъдат жълти червени и жълто-червени. Поради леко киселия си вкус джанката може да се използва за засилване обмяната на веществата и повишаване на нивата на енергия и тонус.
В кулинарията джанката може да се използва за производството на различни сокове, сосове, участва в състава на някои традиционни туршии, гювечи със сливи и пр.
Виж още:
- Осем причини да похапваме сини сливи по-често;
Коментари