Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Най-популярните сортове сливи

Най-популярните сортове сливи

Най-популярните сортове сливи

Всички си спомняме с умиление детството си, когато сме се катерили по дърветата и сме яли плодове директно от дървото - ябълки, круши, череши и естествено - сини сливи.

Спомняте ли си любимите си сливи? Нека видим кои са най-популярните сортове у нас, а и по света. Във всеки случай не пропускайте да хапвате при първа възможност който и да е тези сортове сливи - всички за полезни за стомаха, за кръвта и за сърцето.

Сред основните ползи от хапването на сливи са:

- борбата с анемията;

- подобряване паметта;

- подобряване на зрението;

- по-добро храносмилане;

- по-здрави кости.

Синя слива

Сини сливи

Синята слива (Prunus domestica) се отличава с богат вкус, високо съдържание на захар и специфична яйцевидна форма. Плодът е широко използван в кулинарията. От него се приготвят конфитюри, сладка, използва се като добавка в различни ястия, но се яде и сушена. Освен в сладкиши синята слива е подходяща и за различни яхнии с месо. Вижте всички ползи и свойства на сините сливи.

Този сорт е широко приложим в народната медицина, защото има силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Трябва все пак да се внимава с консумацията при наличието на бъбречно заболяване например поради високото съдържание на оксалати. Същото важи и за заболявания като ревматизъм, подагра и др.

Сливи ренглоти

Сливи Ренглота

В България имаме основно два вида ренглоти - зелена и алтънова. И двете имат кръгла форма, сочни са и с наситен аромат. Изключително вкусни, те могат да се консумират директно или да се използват в кулинарията. Много подходящи са за приготвянето на различни кексове, пайове и др. сладкиши със сливи, както и за сокове и нектари. Ренглотата се използва и за приготвяне на ракия.

Сливи Мирабела

Сливи Марибела

Този сорт сливи се отличава със средно малки плодове с жълт цвят, които са с прекрасен аромат и страхотен вкус. Плодовете са изключително подходящи за директна употреба поради сочната си вътрешност, но могат да се използват за производството на сокове, нектари, компоти със сливи и пр. Използват се също така и за производството на ракия, която се характеризира с невероятен аромат и вкус.

Сливи Джанка

Сливи Джанка
Снимка: Албена Асенова

Джанката е от рода на сливите, характеризира се с малък размер и кисел вкус (в повечето случаи). Плодовете могат да бъдат жълти червени и жълто-червени. Поради леко киселия си вкус джанката може да се използва за засилване обмяната на веществата и повишаване на нивата на енергия и тонус.

В кулинарията джанката може да се използва за производството на различни сокове, сосове, участва в състава на някои традиционни туршии, гювечи със сливи и пр.

Виж още:

- Осем причини да похапваме сини сливи по-често;

- Най-добрата терапия срещу запек е със 100 г сини сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest