Ренглотите, познати още като ренклоди, представляват култивирани плодови дръвчета, принадлежащи към рода Слива /Prunus/. Понастоящем се смята, че ренглотите са подвид на обикновената слива /Prunus domestica/. Ренглотите са отглеждани предимно в Западна Европа, като са създадени най-различни разновидности на този подвид. Могат да се развиват и у нас. В Германия тези сливи са наричани Reneklode или Ringlotte, в Полша и Чехия са известни като като ringle, в Унгария - като ringló. В Словакия се наричат ringloty, а в англоговорящите страни - Greengages.
Ренглотите не са особено големи дръвчета. На височина те достигат до 7-8 метра. Короната на дървото е с леко заоблена форма. Кората е оцветена в сиво. Младите клони нерядко са клюмнали. Те са обагрени в червено-кафяво. Листата са с елипсовидна форма, дълги до 6-12 сантиметра. Широчината им може да достигне 5-6 сантиметра. Те са кожести, със заострен край. Цветовете са единични. Разцъфтяват заедно с появата на листата. Плодовете са заоблени, притежаващи костилка. Боята на плода е различна при отделни разновидности. Сливите могат да са оцветени в зеленикаво, жълтеникаво, синьо и др.
Видове ренглоти
Както вече споменахме, съществуват множество разновидности на този подвид. У нас е позната така наречената алтанова ренглота. Тя се отличава с едри, тежащи до 45 грама плодове. Те са заоблени и леко сплескани в зоната към дръжката. Месестата им част е жълта, водниста, доста сладка, хрупкава, приятна за консумация. Притежава и привлекателно ухание. Костилката се отделя лесно от воднистата консистенция.
Месестата част е покрита с жълта до розова кожа. Не е изключено по нея да има ситни червеникави петънца и восъчен налеп. Плодовете на алтановата ренглота се използват в кулинарията и се влагат в производството на ракия. Този сорт е сухоустойчив и сравнително издръжлив на ниски температури. Може да се отглежда и в по-високи райони. Не е особено придирчив спрямо почвата. Плодовете му са готови за обиране в средата на месец август.
Известна е още и едрата зелена ренглота. Тя е силно растящо дръвче, което сформира овална корона. Плодовете са заоблени, тежащи около 30-35 грама, оцветени в жълто. Месестата част е жълтеникава, водниста, със сладко-кисел вкус. Костилката се отделя сравнително лесно. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние или след термична обработка. Едрата зелена ренглота е сред овошките, при които се наблюдава средно ранен цъфтеж. Тя не е много чувствителна на късни пролетни застудявания. Счита се, че сортът не се повлиява от ранното кафяво гниене от засушавания.
Събиране и съхранение на ренглоти
Ренглотите се събират, като дървото се обрули. За целта клоните на растението могат да се разклатят. Плодовете се свалят и като им се окаже лек натиск с прът. Добре е преди брулене зоната под дървото да е почистена от треви и отпадъци. Още по-лесно ще извършите задачата, ако разстелете найлон или платнище под овошката. Ако плодовете са обрани при частична зрялост, биха могли да издържат на превоз. В противен случай могат да се скапят.
Ако нямате възможност да отгледате ренглоти, бихте могли да закупите от пазара. Следете сливите да са стегнати, гладки и без наранявания по повърхността. От тях не трябва да се носи неприятна миризма. Ако забележите, че плодовете са прекалено меки и понамирисват странно, по-добре не ги вземайте. Ако ренглотите, с които разполагате, са частично узрели, те могат да се съхраняват няколко дни на хладно място. Ако обаче са добре узрели, не е препоръчително да изчаквате дълго с тяхната употреба. Постарайте се да ги хапнете възможно най-скоро.
Ренглоти в кулинарията
Ренглотите са плодове, които могат да се използват в готварството по същия начин като плодовете на Prunus domestica. Те успешно се влагат в различни печива, включително:
- плодови кейкове;
- кексове;
- сладки пайове;
- тарталети;
- бисквити;
- козунаци;
- сладки рула.
Използват се при направата на конфитюри, желета, компоти, ошав. От тях могат се направят нектари и сокове и дори ракия. В някои страни от тях се произвежда и вино. В свежо състояние могат да се включат във всякакви плодови салати. Особено приятна е комбинацията между ренглоти и цитрусови плодове като портокали, мандарини и киви, банани и др.
Предлагаме ви идея за плодова салата с ренглоти, която се приготвя много бързо.
Необходими продукти: 100 г ренглоти, 1 брой киви, 1 портокал (голям), 5-6 бр. ягоди, 1 ябълка, 1 с.л. мед, 5 с.л. заквасена сметана, 2 с.л. орехи (смлени), 1 щипка канела
Начин на приготвяне:
Измийте добре плодовете и ги почистете. Нарежете ги на кубчета със средна големина. Изсипете плодовете в дълбока купа и прибавете към тях сметаната и меда. Размесете всички съставки и сипете салатата в малки купички. Поръсете отгоре с канела и смлени орехи.
Ползи от ренглоти
Ренглотите са препоръчителни за консумация, тъй като те са източник на протеини, витамин А и витамин С. Плодчетата съдържат още фосфор и калий. Консумацията им действа подсилващо на имунната ни система. Съединенията, които се съдържат в тях, спомагат за по-добрата обмяна на веществата.
Тези сливи имат детоксикиращо действие. Според някои специалисти ренглотите помагат при хора, изпитващи паника, невроза, необясним страх. Те действат благоприятно още при нощно напикаване при малчуганите.