Сред костилковите плодове се отличават сливите - различни на цвят, форма и аромат, с екзотичен кехлибарен вкус, те носят свежестта и топлината, събрана от слънцето.
Безкрайно разнообразни на вкус, сливите са и безкрайно полезни. Те са източник на витамини, антиоксиданти и калий и имат диуретично действие, заради което са начин за естествена натурална детоксикация на организма. Затова се използват в редица диети, при производството на диетични храни и напитки.
Повечето сортове сливи са ни добре познати. Сред тях ренглотите остават слабо известни, което е неправилно, тъй като носят ползи за тялото, които е добре да се знаят и използват.
У нас най-често този сорт сливи са познати като гръцки ренглоти, макар плодът да се отглежда и в западните части на континента, а вирее успешно и у нас.
Ренглотите представляват по-големи по размер и кръгли по форма сини сливи със сладко-кисел вкус, твърде подобни на българските сливи. Ренглотите са също толкова полезни.
Ползи от консумацията на ренглоти
Ценното в тях са протеините, витамините А и С. Тези плодчета съдържат също така фосфор и калий, а консумацията е полезна за имунната система. Те съдържат и съединения, които подпомагат обмяната на веществата. Възможностите им в детоксикацията са като на сините сливи.
Специалистите твърдят, че ренглотите помагат при психични заболявания. На хората, изпитващи паника, страдащи от невроза и необясним страх се препоръчва да консумират ренглоти.
Благоприятното действие на този приятен сладък плод се простира и върху децата, които страдат от нощно напикаване. При съществуване на такъв проблем може да се опита с ренглоти, те ще се отплатят.
Добре е да се похапва този плод в сурово или обработено състояние в периода на менопауза при жените, за да ги предпази от остеопороза.
При лениви черва е подходящ за всеки с този проблем, стига да не се прекали с количествата.
Ренглоти в кулинарията
В кулинарията ползите на плода е в различни направления. Той може да се сложи в:
- печива;
- кексове със сливи;
В бисквити, рула или козунак също са подходяща сладка добавка, променяща приятно вкуса на печивото.
Тъй като говорим за сливи, компотите, желетата, конфитюрите и сладката със сливи са нещо, което се подразбира от само себе си по отношение на ренглоти. Всички тези полезни през зимата вариации на пресния плод могат да се направят по време на урожая, както и да се изсуши за употреба.
Коментари