Целулозата е водонеразтворимо съединение, което участва в изграждането на клетъчната мембрана при растителните видове. Представлява голяма молекула, състояща се от многобройни глюкозни единици, свързани с много силни връзки, по-здрави от нешестените.
Целулозата спада към групата на фибрите, към която се числят също пектинът, лигнинът, желатинът и слузестите вещества. Всяка растителна клетка се състои в главната си част от целулоза. Растителната маса като цяло е от 40 до 70 процента целулоза, в състава на която влизат повече от половината количество на въглерод в биосферата.
Целулозата е от основна важност за работата на храносмилателната система - тя отговаря на моторната функция на чревния тракт и за работата на стомаха. Целулозата се свързва с холестерола и пречи за неговата абсорбация в червата, а оттам на попадането му в кръвта.
Голямо предимство на целулозата е, че се преработва бавно от тялото, а продуктите, които я съдържат, са нискокалорични. Така се създава усещане за ситост, без в тялото да са попаднали много калории.
Защо е полезна целулозата?
Наличието на целулоза в храната е изключително важно, за да се поддържа добро здраве и оптимално тегло. Тя е лек диуретик и помага за отделяне на натрия и водата. В същото време е източник на калий и други полезни витамини.
Храните, съдържащи целулоза, са много ценни в борбата със запека. С помощта на целулозата перисталтиката на червата се засилва и те се освобождават от задръствания.
Не трябва да се забравя обаче, че растителната целулоза дразни стомашно-чревната лигавица. Целулозата в зелето, краставиците и марулите е по-груба и затова предизвиква подуване, газове, крампи и затова трябва да се внимава в какъв вид и в какви дози се консумират тези храни.
Целулозата не се разгражда от храносмилателните ензими, но в червата има специфичен ензим - целулаза, който я смила на разтворими вещества, които се резорбират в долните отдели на храносмилателния тракт.
Диетата с целулоза въздейства по-слабо върху въглехидратната и липидната обмяна, но влияе силно върху секреторната и моторната функция на червата и стомаха. Намалява триглицеридите и холестерола и нормализира глюкозния толеранс при диабетиците. Затова храните с целулоза, са силно препоръчителни при хранителната диета.
Коментари