Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бедни на целулоза плодове и зеленчуци

Бедни на целулоза плодове и зеленчуци

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082386
Бедни на целулоза плодове и зеленчуци

Целулозата е вид диетични фибри, които обикновено се срещат в плодовете и зеленчуците. Докато повечето плодове и зеленчуци съдържат известно количество целулоза, някои са с особено ниско съдържание на тези фибри.

Ето някои от най-бедните на целулоза плодове и зеленчуци

Банани

Бананите са едни от най-малко влакнестите плодове с много гладка и кремообразна текстура. Те съдържат само 1.3 г фибри на 100 г плод, което ги прави едни от плодовете с най-малко целулоза. Подходящи плодове при нискоцелулозни диети.

Домати

Доматите също са с относително ниско съдържание на целулоза, като съдържат само 1.2 грама фибри на 100 г плод. Чудесно допълнение към балансирана зеленчукова диета.

Ананас

Ананасът е друг плод с ниско съдържание на целулоза, само с 1.4 грама фибри на 100 грама плод.

Пъпеши

Пъпешът е с малко целулоза

Пъпешите също са плодове, които са известни с относително ниско съдържание на целулоза, само с 1.6 до 1.7 грама фибри на 100 грама плод.

Праскови

Прасковите съдържат само 1.5 грама фибри на 100 грама плод, което ги прави едни от плодовете с най-малко целулоза.

Манго

Мангото съдържа само 1.6 грама фибри на 100 грама плод, което го прави друг плод с ниско съдържание на целулоза.

Грозде

Гроздето е с малко целулоза

Гроздето също е с относително ниско съдържание на целулоза, като съдържа само 1.3 грама фибри на 100 грама плод.

Чушки

Чушките имат относително ниско съдържание на целулоза, като съдържат само 1.3 грама фибри на 100 грама зеленчук.

Тиква Скуош

Тиквата като тиквички и жълта тиква също са с относително ниско съдържание на целулоза, като съдържат само 1.5 до 1.7 грама фибри на 100 грама зеленчук.

Важно е да се отбележи, че докато тези плодове и зеленчуци са с ниско съдържание на целулоза, те все още осигуряват много други важни хранителни вещества като витамини и минерали.

Освен това включването на разнообразие от плодове и зеленчуци, включително варианти с високо съдържание на целулоза, във вашата диета може да ви помогне да гарантирате, че получавате балансирана комбинация от хранителни вещества.

Вижте кои са главните източници на целулоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest