За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. Следователно всяка храна, която съдържа по-малко от 10 % белтъчини се счита за бедна на белтъчини. Ще представим храните, бедни на белтъчини по групи, като уточним процентното съдържание на белтъчини за всяка храна.
Първата група, която ще разгледаме, е групата на млечните продукти. Съдържанието на белтъчини е различно за всяка храна от групата. Представяме само тези, които имат съдържание на белтъчини под 10 %.
Прясно мляко - 3. 1 %, обезмаслено мляко - 3. 6 %, овче прясно мляко - 6. 7, кисело мляко - 3. 2 %, сметана - 1. 6 %.
Рибата е храна, по-богата на белтъчини, и не спада в категорията нискобелтъчни храни.
Месото, колбасите, кренвиршите, създърмата и яйцата също са храни богати на белтъчини и се изключват от менюто при диета с ниско съдържание на белтъчини. Различните видове месо съдържат 50-70 % белтъчини.
Видове хляб с ниско съдържание на белтъчини:
Хляб "Добруджа" - 7.1 %, хляб "Стара Загора" - 7.3 %, типов хляб - 8 %, ръжен хляб - 6.8 %.
Други тестени изделия с ниско съдържание на белтъчини:
Баничка - 8.1 %, тутманик - 8.7, варен геврек - 6.3 %, кашкавалка - 6.5 %, виенска кифла -8.6 %, козунак - 8.4 %, мекици -2.9 %.
Макароните, спагетите и сухарите са на границата с 10 % съдържание на белтъчини.
От варивата само оризът е с ниско съдържание на белтъчини - 7.4 %
Царевицата, фасулът и лещата са съответно 14. 2 %, 23. 2 % и 23 %, което ги изключва от групата на храните с ниско съдържание на белтъчини.
Други храни със сравнително ниско съдържание на белтъчини са: мозък 10. 4 % и яйчен белтък 11. 1 % (яйчен жълтък не е подходящ, тъй като съдържанието на белтъчини е 16. 1 %).
Има и храни без белтъчини или с много малко съдържание на белтъчини - около 1 %. Това са олио, краве масло, маргарин, маслини, захар и мед.
Ядките и рибните продукти не спадат към храните с ниско съдържание на белтъчини, тъй като съдържанието им е над 20 %.
Плодове и зеленчуци с ниско съдържание на белтъчини: пъпеш, пресни гъби, варени моркови, сурови моркови, тиква, суров спанак, ряпа, домати, доматен сок и доматено пюре, краставица, лук, цвекло, марули, целина, суха леща, сух лук, сурово зеле, магданоз и червен пипер.
Коментари