Пурините са вещества, които се съдържат във всички хранителни продукти. Всички клетки от нашето тяло съдържат пурини.
При някои здравословни проблеми е необходимо да спазваме диета и да консумираме храни с ниско съдържание на пурини. Това се налага, ако страдаме от камъни в бъбреците и пикочният мехур. Те се образуват, когато в организма се натрупва излишно количество пикочна киселина. Това състояние е известно като подагра. При затлъстяване също трябва да следваме диета и да се ограничаваме от храни, богати на пурини.
Храните с високо съдържание на пурини са протеиновите храни. Това са някои видове месо (дивеч, гъска), риба (скумрия, херинга, аншоа), морски дарове (хайвер и миди), карантия (мозък, бъбреци, черен дроб), различни сосове и бульони, ядки (фъстъци).
Когато спазвате хранителен режим с продукти, бедни на протеини, е добре да избягвате и храните, които съдържат много въглехидрати като хляб, ориз, макаронени изделия.
Млечните продукти, които консумирате, трябва да са с нисък процент масленост.
Ограничете и количеството плодове, които консумирате.
Месото, подходящо за хранителен режим с бедни на пурини храни, е пилешкото и някои видове риба.
Пийте много течности. Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Алкохолът трябва да сведете до минимум, а най-добре изобщо да го изключите.
Полезните храни при спазвате на този режим са яйца, сирене, прясно и кисело мляко (нискомаслени или обезмаслени), хляб, плодове и ядки (без фъстъци).
Коментари