Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво лекува чаят от орехови черупки

Какво лекува чаят от орехови черупки

Какво лекува чаят от орехови черупки

На всички са известни ползите от ореховите ядки, както и вкусовите качества на този природен дар. След употребата на ядките обаче остават черупките им, които в повечето случаи биват изхвърляни.

Това е погрешно, защото черупките на орехите не са отпадък, те са лечебно средство, добре познато на народната медицина.

От средство за подобряване на съня, до такова за премахване на зъбен камък, черупките на полезните орехи, които остават след изваждане на вкусната ядка, могат да бъдат много полезни и за здравето.

Как и за какво да ги ползваме чай от орехови черупки

Чай от орехови черупки за подобряване на съня

Най-добре да се използва целият орех заедно с черупката. В този вид се сварява с мляко на слаб огън за 20-25 минути. Така получената напитка се пие преди лягане. Ефектът идва след употреба от поне 1 месец.

Чай от орехови черупки за изчистване на зъбен камък

Какво лекува чаят от орехови черупки

За целта 50 г черупки се варят във вода 20 минути. В охладената течност се накисва четката за зъби за 10 минути и след това се измиват зъбите. Процедурата се прави 2-3 пъти на ден поне за 2 седмици.

Чай от орехови черупки при кашлица

При упорита кашлица се сваряват 3 цели ореха с черупките за 10 минути в 1 литър вода. След това киснат в нея още 15 минути. Прецедената течност се подслажда с мед и се добавя лимон. Пие се 3 пъти на ден преди хранене за добро отхрачване и намаляване на пристъпите на кашлицата.Чаят е подходящ и при първи симптоми на грип.

Чай от орехови черупки при проблеми с кръвната захар

При скокове и спадове на нивата на кръвната захар чаят от орехови черупки е много ефективен, той нормализира нивата на захарта. Подходящо средство е за профилактика при диабет.

Чай от орехови черупки
Снимка: Стоянка Русенова

Чай от орехови черупки за прочистване на кръвоносните съдове и отслабване

За премахване на токсините и плаките, натрупани в кръвоносните съдове, са нужни 30 орехови черупки и ½ литър вряща вода, в която да се варят 10 минути. Когато чаят добие тъмнокафяв цвят, течността се прецежда през марля. Взимат се всеки ден по 2 супени лъжици преди хранене за период от 2 седмици.

Чай от орехови черупки при язва на дванадесетопръстника

Черупките от 6 ореха са нужни за приготвяне на лечебното средство. Те се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се запарят в нея, докато водата изстине. Прецедена, течността се смесва с 100 милилитра прясно мляко и се пият по 3 глътки преди сън.

А ако се чудите какво да направите с останалите вкусни орехи, след като сте използвали черупките за чай, то едни леки ореховки или домашен орехов сладкиш за душата ще ви дойдат добре.

Вижте още целебната сила на орехите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest