Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да си направим домашно орехово олио или зехтин

Как да си направим домашно орехово олио или зехтин

Как да си направим домашно орехово олио или зехтин

Най-известните зехтин и растително масло се правят от маслини. Има обаче и други варианти, като например ореховото масло, което не е толкова популярно, но също толкова полезно.

Предимства и недостатъци на ореховото олио

В по-северните райони на Европа маслината не вирее, но пък орехите се справят много добре. Затова ореховото масло като още една възможност за употреба за кулинарни цели е чудесна алтернатива. То е подходящо за подправка за салати и супи с деликатния си вкус, с богатството на минерали, а освен това е лесно за храносмилане и не натоварва храносмилателния тракт. Зехтинът от орехи е деликатес и има запазено място в здравословните диети.

Недостатъците му се състоят в някои особености, които го правят неподходящо за готвене или пържене. Това е ниската му точка на кипене, която не позволява да се достигне температурата за пържене на храната. В него липсват и антиоксиданти, които се намират в зехтина, и поради това срокът му на годност е твърде малък.

След година ореховият продукт гранясва и в затворен контейнер, а в отворен съд издържа месец-два. Цената му също е по-висока от тази на зехтина от маслини и поради това употребата на орехово олио е по-ограничена.

Начин на производство на орехово олио

Домашно орехово олио

Суровината за производство на орехово олио е ядката на ореха, която се изважда, изсушава и смила и се получава брашно. То се загрява и след това се пресова, за да се извлече маслото от орех. Накрая се филтрира, за да се избистри и съхранява в контейнери.

В миналото това е обществена дейност, която масово е извършвана от хората в едно населено място, там, където е било традиция да се произвежда орехово олио.

Днес всеки може да се произведе своя доза от орехово масло, като препоръката е да се правят малки количества, тъй като продуктът е нетраен, а в същото време не особено бюджетен.

Приложение на ореховото олио в рецепти

За домашната майонеза може да се направи смес от орехово и фъстъчено масло или слънчогледово олио и майонезата се подправя с лимонов или билков балсам.

За соса за равиоли може да се използва орехово олио, сол, черен пипер и настърган пармезан.

Ореховото олио е чудесно за салатите, най-вече за зелените, но придава интересен вкус и на зимните топли салати, приготвени от варени зеленчуци.

Подходяща подправка е за месо, най-вече за телешкото, но е приятно допълнение и към пилешкото, а също и за яйцата.

Вижте още:

- Какво лекува чаят от орехови черупки;

- Народна медицина с орехови листа;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest